Fredag 20 september 2019

Västerbottens Mellanbygd

Klassen fick ett brev av tidigare USA-president

En nionde klass på Tundalsskolan i Robertsfors hade undervisning om Internet och källkritik i fjol och sex månader senare kom ett brev från tidigare USA-presidenten George W Bush. Syftet med undervisningen var att visa hur liten världen har blivit efter Internets intåg, och fick verkligen denna tes bevisad.

ROBERTSFORS · Published apr 29, 2019 at 12:15

Ett skolprojekt i en nionde klass på Tundalsskolan tog fart i november i fjol. Projektet som hålls varje år i klass nio gick ut på att studera källkritik och internets möjligheter och fallgropar.

– Det handlade bland annat om vad man ska tänka på, hur man ska förhålla sig källkritisk på internet. Sedan handlade det om att internet gjort världen så liten. Men en enkel telefon och några knapptryckningar så kan man åstadkomma mycket, säger läraren Daniel Westerlund.

Under det här momemtet så delades klassen i grupper som fick lite olika uppgifter.

– En uppgift var att försöka ta reda på om man kan se kinesiska muren från månen. Eleverna fick presentera sina olika källor och slutsatser.

Klassen var i kontakt med allt och alla ifrån författaren Dick Harrysson, till astronauten Christer Fugelsang och engelska universitet, berättar Daniel.

– Klassen connectade med olika delar av världen för att lösa olika case. I och med detta tänkte vi bevisa tesen att världen är liten.

– Först tänkte jag att vi skulle försöka få Donald Trumps signatur, men insåg att det kunde bli svårt, så jag mejlade till en kvinna som arbetade för tidigare presidenten George W Bush och berättade om vad vi gjorde. Hon kunde inte adrministrerade detta så hon mejlade ärendet till en annan kvinna, men hon hörde aldrig av sig, förklarar Daniel.

Men så plötsligt....

– Så jäklar anamma, en dag i början på april, sex månader senare, så öppnade jag min brevlåda och ser ett flådigt kuvert från USA och öppnar det. I kuvertet låg ett brev som var adresserat till min klass, ett brev som till eleverna från tidigare presidenten George Bush.

Hur var det?

– Det är klart att man blir förvånad. Jag trodde inte att det skulle komma något brev, genom att det tog så lång tid. Det är häftigt att vi, en klass i lilla Robertsfors kan få ett brev från en tidigare världsledare. Han hade tagit sig tid att skriva ett brev till oss.

Eleven Eskil Johansson Nässlund instämmer med lärare Daniel Westerlund.

– Det är kul, lite coolt. Det hade varit roligare om det varit Obama, men det är ändå mäktigt, säger Eskil.

En uppgift var att försöka ta reda på om man kan se kinesiska muren från månen.

Lyckat för besökscentret

BURTRÄSK Öppethållandet på Västerbottensost besökscenter utökades med cirka fem veckor denna sommar. Nu har domen kommit i form av färsk statistik efter säsongsavslutningen den 1...

Lumpargäng från 60-talet träffas ännu

LÖVÅNGER/ÅNÄSET Ett lumpargäng som gjorde sin värnplikt vid P5 Pansarregemente i Boden och muckade 1962 har sedan 80-talet fortsatt att träffa varandra och hållit gemenskapen vid...

Snart bakas nytt bröd i bagarstugan i Burträsk

BURTRÄSK Bagarstugan i Burträsk skall rustas upp. Arbetet kommer att pågå från den 4 november till den 1 mars 2020. Under denna tid är bagarstugan stängd för bakning.

Haverikommissionen: Det vet vi hittills om flygolyckan

Umeå Efter att tidigare under dagen ha informerat de anhöriga så höll haverikommissionen i dag en presskonferens om deras arbete hittills efter den allvarliga flygolyckan i Umeå.