Onsdag 3 juni 2020

Västerbottens Mellanbygd

Klassen fick ett brev av tidigare USA-president

En nionde klass på Tundalsskolan i Robertsfors hade undervisning om Internet och källkritik i fjol och sex månader senare kom ett brev från tidigare USA-presidenten George W Bush. Syftet med undervisningen var att visa hur liten världen har blivit efter Internets intåg, och fick verkligen denna tes bevisad.

ROBERTSFORS · Published apr 29, 2019 at 12:15

Ett skolprojekt i en nionde klass på Tundalsskolan tog fart i november i fjol. Projektet som hålls varje år i klass nio gick ut på att studera källkritik och internets möjligheter och fallgropar.

– Det handlade bland annat om vad man ska tänka på, hur man ska förhålla sig källkritisk på internet. Sedan handlade det om att internet gjort världen så liten. Men en enkel telefon och några knapptryckningar så kan man åstadkomma mycket, säger läraren Daniel Westerlund.

Under det här momemtet så delades klassen i grupper som fick lite olika uppgifter.

– En uppgift var att försöka ta reda på om man kan se kinesiska muren från månen. Eleverna fick presentera sina olika källor och slutsatser.

Klassen var i kontakt med allt och alla ifrån författaren Dick Harrysson, till astronauten Christer Fugelsang och engelska universitet, berättar Daniel.

– Klassen connectade med olika delar av världen för att lösa olika case. I och med detta tänkte vi bevisa tesen att världen är liten.

– Först tänkte jag att vi skulle försöka få Donald Trumps signatur, men insåg att det kunde bli svårt, så jag mejlade till en kvinna som arbetade för tidigare presidenten George W Bush och berättade om vad vi gjorde. Hon kunde inte adrministrerade detta så hon mejlade ärendet till en annan kvinna, men hon hörde aldrig av sig, förklarar Daniel.

Men så plötsligt....

– Så jäklar anamma, en dag i början på april, sex månader senare, så öppnade jag min brevlåda och ser ett flådigt kuvert från USA och öppnar det. I kuvertet låg ett brev som var adresserat till min klass, ett brev som till eleverna från tidigare presidenten George Bush.

Hur var det?

– Det är klart att man blir förvånad. Jag trodde inte att det skulle komma något brev, genom att det tog så lång tid. Det är häftigt att vi, en klass i lilla Robertsfors kan få ett brev från en tidigare världsledare. Han hade tagit sig tid att skriva ett brev till oss.

Eleven Eskil Johansson Nässlund instämmer med lärare Daniel Westerlund.

– Det är kul, lite coolt. Det hade varit roligare om det varit Obama, men det är ändå mäktigt, säger Eskil.

En uppgift var att försöka ta reda på om man kan se kinesiska muren från månen.

Polisen bygger ut

ROBERTSFORS Polisen i Robertsfors bygger ut sitt garage. Orsaken handlar inte alls om att antalet bovar ökat utan om att Region Nords dykgrupp behöver mer utrymme.

Mellanbygdskommuner klättrar i miljöranking

MELLANBYGDEN Både Skellefteå och Robertsfors kommun klättrar i tidningen Aktuell Hållbarhets granskning av kommunernas miljöarbete. Skellefteå ligger högt i rankingen bland...

Kritisk mot kulturmiljöregler

Robertsfors Anders Persson nekades att lägga tegelimiterat plåttak på sin villa och fick även nej på sin överklagan. Han gav upp kampen till slut och har nu lagt ett tegeltak....