Fredag 16 november 2018

Västerbottens Mellanbygd

Inför premiärfiske har det vanligtvis inplanterats ny fisk, enligt kommunens fiskeansvarig. Foto: ARKIV/LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Kritik mot fjolårets fisk

Flera missnöjda fritidsfiskare som förväntat sig nyinplanterad fisk inför premiären i Jomarkstjärn har hört av sig till kommunen.
– De anser att de blivit utlovade ny fisk, säger Dante Dahlgren, fiskeansvarig vid Robertsfors kommun.

Robertsfors · Published jul 2, 2018 at 07:15

Fiskepremiären vid Jomarkstjärn, fem kilometer från Robertsfors, hölls dagen före midsommarafton. Efter premiären hörde åtminstone åtta missnöjda fritidsfiskare av sig till Robertsfors kommun.

– Någon hade suttit i fyra timmar utan att få något. Det brukar vara bra med fisk vid nyinplantering. Och det är sällan man fiskar på förra årets utsättning, säger Dante Dahlgren.

Bert-Ove Ståhl är kontaktperson för fritidsfisket i Jomarkstjärn, där beståndet är regnbåge och öring. Han bekräftar att det inte fanns någon nyinplanterad fisk vid premiären.

– Vi hade beställt från vår leverantör i Lycksele, men vi hann inte få någon fisk. Den som fanns var bara åtta-tio centimeter lång, och då tvingades vi vänta.

Bert-Ove Ståhl förnekar att det utlovats nyinplanterad fisk vid premiären i Jomarkstjärn, varken i annonser eller på annat sätt.

– Normalt har vi ju nyinplanterad fisk till premiären, men vi har blivit utan även förut. Då kör vi med det som har funnits. Det finns ju kvar fisk i tjärnen sedan fjolårets inplantering.

Enligt Ståhl informerades det på plats vid tjärnen om fiskevillkoren både muntligt och skriftligt på skyltar.

– Det var många som fiskade den dagen, så det var säkert några som missade informationen. Det tycker vi är tråkigt, förstås.

De fiskare som har klagat hos kommunen kräver nu något slag kompensation.

– Då gör vi en stor förlust och får slå igen alltihopa, säger Bert-Ove Ståhl som påpekar att en nyinplantering kostar över 40000 kronor.

Nu räknar han med att den försenade fiskleveransen ska anlända till Jomarkstjärn före torsdag den 5 juli.

– Ja, då ska det väl bli någonstans mellan 500 och 600 kilo. Jag hoppas vi får öring.

Monster invaderade

ROBERTSFORS Det tecknades monster som kanske aldrig förr på biblioteket i Robertsfors under kulturlovet. Illustratören Johan Åberg var den som gav inspiration.

Komiskt med ångest under

Robertsfors I torsdagskväll på Centrumhuset utspelade sig den omtalade föreställningen ”Family Feelings”, som med sina komiska inslag fick hela publiken att fnissa men som också...