Tisdag 14 juli 2020

Västerbottens Mellanbygd

Anders Persson, villaägare, är starkt kritisk till reglerna för renovering i kulturmiljöer i Robertsfors. Foto: ARKIV/MAGNUS LINDGREN

Kritisk mot kulturmiljöregler

Anders Persson nekades att lägga tegelimiterat plåttak på sin villa och fick även nej på sin överklagan. Han gav upp kampen till slut och har nu lagt ett tegeltak. Han är dock skarpt kritisk till reglerna i Robertsfors kommun för vad man får och inte får göra med sitt hus.

Robertsfors · Published maj 29, 2020 at 16:00

– Jag gav upp. Jag hade nog kunnat överklaga det där hur många gånger som helst och hade väl fått samma svar. Sedan har man inte tid, takbyten gör man på sommaren och inte på vintern. Jag var på gång och skulle byta tak, säger Anders Persson.

Avslaget som ligger till grund för nekandet är att villan ligger inom det utvidgade riksintresseområdet för kulturmiljö.

Vad tycker du om de här reglerna för renovering som finns?

– Det är så dumma regler så det går nästan inte att beskriva. Det är ingen som tjänar någonting på dom. Det är det jag tycker är så dumt. Det blir bara problem för alla inblandade. Jag vet mäklare som säger samma sak om hur det går till i den här byn.

Anders menar att reglerna kan att ha en negativ effekt på Robertsfors.

– Dom pratar om att det kommer att bli så attraktivt i framtiden att bo här, aldrig. Folk säljer allt eftersom för det går inte att renovera. Dom får inte ens måla husen i den färg dom vill ha. Det blir effekten för det är vanligt folk som bor här. Det är inte alla som tycker om den gamla stilen. De flesta vill modernisera husen.

Hur tänker du inför eventuella framtida renoveringar?

– Det ser mörkt ut. Det kommer nog att bli så att ingen kommer att söka bygglov, alla gör som de vill och grannarna kommer att ange varandra. Dom som nekas att lägga plåttak och ser att grannen som inte sökt bygglov lägger ett plåttak, det kan bli problem för grannsämjan.

Skulle du köpa ett hus i Robertsfors igen?

– Nä det skulle jag inte. Nu är ju inte jag så hårt drabbad. Det finns ju dom som har lagt ett plåttak och blivit tvungna att byta tak på grund av den här sjuka regeln.

Under fredagseftermiddagen gjorde Anders Persson ett inlägg i gruppen Robertsfors tips på Facebook där han var starkt kritisk till att en villaägare nekades att måla huset vitt. Huset skulle antingen målas falurött eller brunbetsat. Enligt Anders fick han 35 kommentarer på två timmar och nästan alla höll med honom.

Vid publik till Viddas koncert

ROBERTSFORS På söndagskvällen var det premiär för ”Musik i sommarkväll”, när Robertsfors kyrka gästades av skönsjungande tjejgruppen Vidda från Skellefteå.

Skrotbilar stort problem

ROBERTSFORS KOMMUN Mer än 140 skrotbilar finns på tomter där Robertsfors kommun vill ha bort större delen av bilarna. Och det kan bli dyrt om anvisningarna att städa inte följs.

Flarkens kapell fyller 100 år

FLARKEN Den gamla skolan blev för trång att hålla till i så Flarkenborna byggde sig ett eget kapell. I år är det 100 år sedan den ståtliga byggnaden invigdes.
Sport