Måndag 25 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Kul med golf med stora hål

Den nya sporten footgolf, alltså golf fast med en fotboll, är verkligen en aktivitet för alla. Lätt att börja, roligt, men samtidigt med hur mycket utvecklingsmöjligheter som helst. Underteckand provade på golfbanan i Robertsfors.

Robertsfors · Published jul 5, 2019 at 12:15

Känslorna inför första provspelet med footgolf var blandade. Dels spännande att prova nåt nytt. Men samtidigt, hur skulle jag klara det här? Som aldrig ens spelat fotboll i ett lag? När dessutom instruktörerna från fotbollsakademin Maryland är duktiga fotbollspelare och medspelarna var mina egna barn. Som tränat fotboll sen sjuårsåldern.

Nu är förutsättningarna enkla. Att på så få sparkar som möjligt få ner bollen i ett hål, dryga halvmetern i diameter.

Robertsfors golfklubbs bana har nio hål med längder mellan 50 och 90 meter. Idealresultaten är 3 eller 4 tillslag för att få bollen i hål.

Jag lägger nervöst upp bollen för första utsparken. Till min förvåning får jag på en hyfsad träff som dessutom går ganska rakt. Timmarna på gräsmattan bakom huset med något av barnen har ändå gett vissa resultat.

Varken barnen eller fotbollskillarna lyckas speciellt mycket bättre med första utsparken. Och förklaringar finns ju alltid.

– Det här är första gången vi sparkar. Vi har bara gått igenom banan förut, säger Jeremy Shugars, en av instruktörerna.

Men det visar sig att det faktiskt är närspelet som är största utmaningen. Att först få bollen tillräckligt nära hålet för att sätta den med en ”putt”.

Och att sen verkligen få bollen i hål med putten.

Jeremy Shugars hamnar också i höggräset en gång. Och här kommer nästa utmaning.

– Jag får inte skopa upp bollen. Jag måste kicka den, säger han.

Trots blött väder och att det är första gången jag provar så är jag definitivt tänd på att spela footgolf fler gånger.

Aktiviteten hålls på tisdagkvällar för att inte störa andra golfspelare. Den är gratis och instruktörerna från Maryland är med. Det man behöver tänka på är att ta med egna fotbollar, en per spelare.

Kortfattat skulle footgolf kunna sammanfattas med: Gratis. Enkelt. Skitkul. Alla kan sparka på en fotboll. Rekommenderas verkligen.

Ung kvartett ska ta plats i RIK 2

ROBERTSFORS En sen uppflyttning och Robertsfors IK 2 återfinns i division 4 den här säsongen. Laget är ungt i sin helhet men ändå sticker en ung kvartett ut.

Hantverkare håller öppet

RATAN I tider då mycket annat ställs in så kommer hantverkarna på Hantverk i Ratan att hålla öppet i sommar. Tre nya hantverkare kommer att husera i hamnmagasinet.

Berättarens ord nu i bokformat

BYGDSILJUM En berättarkurs behövde kurslitteratur, så Thomas Andersson satte sig ned och reflekterade över sina 30 år inom den muntliga konstformen. Resultatet finns nu i...

Nytt kommunalråd lämnar landsbygden

RENBERGSVATTNET När Evelina Fahlesson (S) den 1 juli flyttar från Renbergsvattnet till Skellefteå bryts trenden med Skellefteås kommunalråd bor på landet. Men både hjärta och hjärna finns kvar i Renbergs, menar Evelina, som hoppas kunna återvända en dag.

7-Mila vill bli dubbelt så stora

7-MILA Årets upplaga av 7-Mila genomfördes i ett väder som var en smärre katastrof med hård blåst och hällregn. Trots det deltog 600 åkare. Nu satsar långloppet på att växa...

Skolor föreslås läggas ned

ROBERTSFORS KOMMUN Skolstrukturen i Robertsfors kommun utreds. En första delrapport innehåller bland annat förslag på en nedläggning av grundskolorna i Åkullsjön och Djäkneboda.