Fredag 4 december 2020

Västerbottens Mellanbygd

Levnadsglad Sören fyller 70 år

Sören Borrelid, Gullmark, är en välkänd profil i Robertsfors kommun och en livsglad personlighet som har många bollar i luften. På måndag den 29 juni fyller han 70 år.

GULLMARK · Published jun 28, 2020 at 06:15

Sören Borrelid, i Gullmark, är ett känt ansikte i Bygdeåområdet och i Robertsfors kommun. Sören som fyller år på måndag den 29 juni har haft många olika typer av arbeten.

– Jag började med att arbeta inom kooperationen i Umeå på Domus och lärde mig att stycka och sedan sa jag till dom att jag även kunde laga mat, men jag hade ingen utbildning. Då fick jag börja i restaurangen och där fick jag en grundutbildning, säger Sören.

Därefter arbetade Sören bland annat på restaurang Universum i Umeå, han tog certifikat för att köra lastbil i gruva, han arbetade som fältledare för telefonförsäljning på Strandbolaget i Umeå i tio-talet år och senare som regionchef på Korvbrödsbagaren i Örebro i ytterligare tio år.

Trots att Sören varit Gullmark trogen i snart 40 år, har han rört på sig en hel del.

– Jag är född i Haparanda, men som ettåring flyttade vi till Nordmaling. Sedan flyttade vi till Vännäs som jag räknar som mitt uppväxtställe.

Han och hustrun Inga-Britt som varit gifta i 44 år, trivs väldigt bra i deras hus i Gullmark som de byggde 1981. Trots det är det en annan ort som kanske ligger honom allra varmast om hjärtat.

– Vi har bott här i 39 år, men det som känns som min hemort är Högås, Vännäs. Där trivdes jag väldigt bra. Jag bodde 5-6 år där i min ungdom. Familjen hade ett litet jordbruk och pappa var möbelförsäljare på Gothnells möbler och mamma var hemmasömmerska.

– Pappa tog över en möbelaffär i Umeå och när vi flyttade dit så lovade jag mig själv att ska jag någon gång bygga ett hus så ska det vara ett hus på landet och det blev det. Vi hade några kompisar här och dom sa "bygg på vår mark" och här har vi trivts väldigt bra.

Vad är det bästa med Gullmark?

– Att det är öppna fält och avstånd till grannarna trots att man umgås. Det är nära till Bygdeå, det är nära till E4, det är bra kommunikationer till stan.

Sören engagerade sig i föreningslivet när han flyttade till Gullmark bland annat inom Studieförbundet Vuxenskolan och han är fortfarande väldigt engagerad i föreningslivet.

– Jag trivdes väldigt bra eftersom jag är väldigt intresserad av föreningsliv. En period var jag ordförande i Bygdeå GOIF, i dag sitter jag i styrelsen för Hembygdsföreningen i Bygdeå. Vi har startat upp Mellanbygdens knivgille, vi träffas och gör knivar. Säg den förening som jag inte är med i.

Kyrkan är också viktig för honom. Gudstron tror han sig ha ärvt av sin mormor.

– Hon sa aldrig ordet bibeln utan "nu ska jag läsa för dig, det stod i boka". Berättelserna fascinerade mig.

Sören har fått till ett samarbete mellan kyrkan och föreningarna i Bygdeå.

– Tidigare var kyrkan min medelpunkt och sen fanns allt runt omkring, men i dag på en sån här ort är det viktigt att alla kan vara tillsammans och göra aktiviteter, istället för att konkurrera. Det har vi lyckats bra med nu i Bygdeå.

Sören och Inga-Britt har två vuxna barn och numera även ett barnbarn.

– Kristina är 39 och Mattias blir 36. Han bor i Stockholm och där har vi sonahustrun Klara och vårt barnbarn Frej som är 1 år.

Fritidsintressena är många.

– Jag tycker om att skruva i bilar och att laga prylar som har gått sönder. Det är roligt och bra för hjärnan. Sedan löser jag korsord på tid och det är även roligt att fylla i orden baklänges. Det är riktig hjärngympa.

Andra intressen som Sören har är jakt och att spåra djur.

I övrigt beskriver han sig själv som en positiv person som tycker om att hjälpa andra. Av den anledningen hade Sören gärna blivit diakon.

– Det är en sak som har mognat fram de senaste åren.

Hur är livet i dag?

– Jag är väldigt nöjd med mitt liv. Jag har haft det så bra, men det är klart att det har varit många törnar också. När man blir 70 år så ser man inte så mycket det negativa som varit utan man ser det positiva.

Det blir ett lugnt firande av födelsedagen i hemmet med familjen.

Jag tycker om att skruva i bilar och att laga prylar som har gått sönder.

Sören Borrelid

Bor: Gullmark utanför Bygdeå

Född: Haparanda

Familj: Hustru Inga-Britt, barnen Mattias och Kristina, barnbarnet Frej.

Avtryck som jag gjort: – Jag tror mig ha hjälpt många som haft problem. Jag är även väldigt positv och försöker sprida glädje.

Uppdrag som jag haft: – Jag har varit väldigt aktiv inom Studieförbundet Vuxenskolan.

Björklöven eller Skellefteå AIK: – Björklöven! Det här var en dum fråga. Det finns ju bara ett lag.

Sport jag helst tittar på: – Fotboll, bandy och skidåkning tycker jag är roligt att titta på.

Läraktigaste misstaget: – När jag chansade och fastnade i ett blöthål med en epatraktor och ett släp. Det tog tre dagar att dra upp ekipaget.

Mitt livs bästa beslut: – När vi adopterade Kristina och Mattias. Det var fantastiskt.

Fler nyheter från Robertsfors och mellanbygden

Vädjan: Hämta ut paketen i tid

MELLANBYGDEN Årets julhandel är den kanske svåraste någonsin att förutspå enligt Handelns utredningsinstitut, HUI. Vad man kan säga med ganska stor säkerhet är däremot att...
Mellanbygden rekommenderar

Åter fjärrundervisning för gymnasier

SVERIGE Från och med måndag ska gymnasieskolor åter övergå till fjärrundervisning, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation.

Kyrkan söker lösningar

BYGDEÅ I och med de skärpta restriktionerna har kyrkans möjligheter minimerats och utmaningen är hur man ska kunna nå ut till folk. Särskilt nu då de stora högtiderna närmar sig...
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport