Torsdag 25 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Lyckad start för ettårig arbetsgivare

Återbruksbutiken Bruksam i Robertsfors har nyligen fyllt ett år. Det som började som en tom industrilokal vid Jenningsskolan är nu en levande butik som sysselsätter ett flertal personer. Många av dessa hade haft svårt att komma in på arbetsmarknaden, men har tack vare Bruksam en meningsfull tillvaro.

Robertsfors · Published okt 17, 2018 at 12:15

Returmarknaden Bruksam startades av Jenny-Ann Lindgren och Ingrid Hanke i samband med att Element Six, deras arbetsgivare sedan många år tillbaka valde att lägga ned verksamheten i Robertsfors.

Under det första året som returmarknaden funnits har den skapat sysselsättning för 14 personer.

– Bruksam fyller en viktig funktion för de som har svårt att komma in i arbetslivet. De kan ha svårt att få meriter men i och med det här projektet har vi lyckats skapa arbetsplatser, säger Jan Paulsson vid ASAP där Bruksam är en verksamhet.

ASAP står för Arbete, Studier, Aktivitet, Praktik och målet med verksamheten är minska arbetslösheten inom Robertsfors kommun. Projektet har ekonomiskt stöd av ESF-rådet.

– Den här byggnaden var tom när vi började, berättar Jenny-Ann Lindgren och blickar ut över en stor före detta industri-/verkstadslokal som nu är full av diverse föremål.

– Vi har fått in mycket från kommunens förråd. Annars är det många äldre som skänker till oss och många yngre som köper.

Husgeråd, möbler, inredning, böcker och lampor är några av de saker som det handlas allra mest utav.

– Vi har sålt många sängar, förklarar Jenny-Ann som alltid tycker att det är spännande när folk kommer med saker som de vill skänka.

– Ja det är lite som julafton varje gång.

Fortsätter imponera i luftpistolskyttet

ÅNÄSET Emanuel Löfgren, Nysätra pistolklubb, fortsätter att imponera i luftpistolskyttet. Nyligen kom 14-åringen tvåa i Junior-SM bland betydligt äldre skyttar.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...