Lördag 20 juli 2019

Västerbottens Mellanbygd

Många vill ha högre pension

Intresset för högre pensioner verkar vara mycket stort i Robertsfors kommun. Den namninsamling som gjorts via Kommunistiska partiet i Robertsfors för högre pension men inte högre pensionsålder har gett mer än 1200 namnunderskrifter.

ROBERTSFORS · Published aug 31, 2018 at 10:15

I 40 år har Karl-Enar Persson kört buss, en stor del utgående från Robertsfors kommun. Nu är han pensionär sedan 18 år tillbaka men han är engagerad i kampen för bättre pensionsvillkor och är den som suttit och tagit emot namnunderskrifter.

– Jag klagar inte för egen del, men de som nu går i pension, det är nu det börjar i och med att de tagit bort ATP:n. De som går i pension nu får ju ingenting, säger Karl-Enar Persson och fortsätter.

– Han sa ju det, Göran Persson, att om 20 år när det här börjar verka då kommer det att bli ett jädrans liv.

En av de som besöker ståndet där namninsamlingen sker den här dagen är Ulf Nilsson från Överklinten. Han skriver på utan att tveka.

– Det låter ganska klokt det här. Högre pension men inte pensionsålder. Jag är 60 så det håller inte på att vara länge kvar. Men jag måste nog jobba till 70 med den pension som finns, säger Ulf Nilsson.

Namninsamlingen har pågått sedan 1 maj och mängder med människor har naturligtvis kommit fram.

– De flesta håller med oss, säger Karl-Enar Persson.

Östen Andersson, ordförande i kommunistiska partiet, ber kommunalrådet Patrik Nilsson, (S), om hjälp med att skicka in namnunderskrifterna. Och får också den hjälpen då Nilsson kommer över från sin valstuga.

– Jag ser till att det här skickas in till regeringskansliet, säger han när han tar emot bunten med namnunderskifter.

– Det är ett viktigt uppdrag det här också. Även om vi inte är i samma parti så måste man respektera demokratin, säger Patrik Nilsson som till stora delar håller med även om budskapet i namninsamlingen.

– Det här är ju inga konstigheter för mig. Vi är ju för att höja pensionen. Det ligger helt i linje med den politik vi driver. Sen det här med pensionsåldern, man får inte blunda för det kompetensbehov som finns. Vi har många pensionärer som gör ett jätte bra jobb. Och vi behöver dem, säger han.

Företrädare för Kommuistiska partiet i Robertsfors fortsatte sedan under dagen att dela ut information om sin politik vid det stånd som för dagen var uppsatt vid Ica.

De som går i pension nu får ju ingenting.

1200

namnunderskrifter har samlats in för högre pension

Nya översiktsplanen klar

Robertsfors På senaste kommunfullmäktige klubbades den nya översiktsplanen för Robertsfors kommun med en vision och riktning fram till 2030. Målet är en hållbar kommun med 7500...