Tisdag 25 juni 2019

Västerbottens Mellanbygd

Marsch för mödravård

Varje minut dör en kvinna för att hon blivit gravid. Barnvagnsmarschen som arrangerades över hela Sverige den 11 maj är ett sätt att uppmärksamma frågan. I Robertsfors hade Línnea Lundström ordnat en marsch.

ROBERTSFORS · Published maj 19, 2019 at 09:04

Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet hålls varje år och arrangeras av RFSU. Ett av argumenten är att nio av tio dödsfall bland gravida kvinnor går att förhindra med politisk vilja och resurser.

I år är fokus inställt på mödradödlighet i kriser och konflikt och samarbete sker med Läkare utan gränser och Läkare i världen.

RFSU uppmanar mödrar över hela Sverige att ordna egna barnvagnsmarscher. I Robertsfors hade en handfull mödrar uppmärksammat Linnea Lundströms intiativ. Samlingen skedde på torget utanför Brukspatronen och marschen skedde sedan i en slinga runt Robertsfors.

Linnea Lundström var klar över varför hon tagit initiativet till en lokal barnvagnsmarsch.

– För att alla ska få rätt att överleva sin förlossning, säger hon.

Emma Lundström kom med barnen Edit i barnvagn och Alfred på cykel.

– Jag blev inspirerad av Linneas initiativ. Jag tycker att det är en bra grej. Det är ju otroligt priviligierat att få ha den vård vi har i Sverige. Jag känner mig väldigt ödmjuk inför det och då kan man ju uppmärksamma det, säger hon.

Det är ju otroligt privilegierat att få ha den vård vi har i Sverige

De firade 20-åringen

RISBÖLE Byn må vara liten, men midsommar är alltid signalen för bybor och sommargästerna att dyka upp. I år kryddades firandet med att Risböles byaförening firade 20 år.

Lugnet råder hos tandläkaren mitt ute i skogen

STORRÖDNINGGSBERG En tandklinik mitt i skogen? Kan det verkligen vara möjligt? Absolut. Och ett besök hos Anders och Marita Sundh på tandkliniken Stjärnan i byn Storrödningsberg...

Högre skatt i Robertsfors

ROBERTSFORS Kommunens besparingsbehov blev det stora debattämnet när kommunfullmäktige hölls i Robertsfors i måndags. Beslutet för budgetram innebär en skattehöjning för...