Fredag 20 september 2019

Västerbottens Mellanbygd

Marsch för mödravård

Varje minut dör en kvinna för att hon blivit gravid. Barnvagnsmarschen som arrangerades över hela Sverige den 11 maj är ett sätt att uppmärksamma frågan. I Robertsfors hade Línnea Lundström ordnat en marsch.

ROBERTSFORS · Published maj 19, 2019 at 09:04

Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet hålls varje år och arrangeras av RFSU. Ett av argumenten är att nio av tio dödsfall bland gravida kvinnor går att förhindra med politisk vilja och resurser.

I år är fokus inställt på mödradödlighet i kriser och konflikt och samarbete sker med Läkare utan gränser och Läkare i världen.

RFSU uppmanar mödrar över hela Sverige att ordna egna barnvagnsmarscher. I Robertsfors hade en handfull mödrar uppmärksammat Linnea Lundströms intiativ. Samlingen skedde på torget utanför Brukspatronen och marschen skedde sedan i en slinga runt Robertsfors.

Linnea Lundström var klar över varför hon tagit initiativet till en lokal barnvagnsmarsch.

– För att alla ska få rätt att överleva sin förlossning, säger hon.

Emma Lundström kom med barnen Edit i barnvagn och Alfred på cykel.

– Jag blev inspirerad av Linneas initiativ. Jag tycker att det är en bra grej. Det är ju otroligt priviligierat att få ha den vård vi har i Sverige. Jag känner mig väldigt ödmjuk inför det och då kan man ju uppmärksamma det, säger hon.

Det är ju otroligt privilegierat att få ha den vård vi har i Sverige

Lyckat för besökscentret

BURTRÄSK Öppethållandet på Västerbottensost besökscenter utökades med cirka fem veckor denna sommar. Nu har domen kommit i form av färsk statistik efter säsongsavslutningen den 1...

Lumpargäng från 60-talet träffas ännu

LÖVÅNGER/ÅNÄSET Ett lumpargäng som gjorde sin värnplikt vid P5 Pansarregemente i Boden och muckade 1962 har sedan 80-talet fortsatt att träffa varandra och hållit gemenskapen vid...

Snart bakas nytt bröd i bagarstugan i Burträsk

BURTRÄSK Bagarstugan i Burträsk skall rustas upp. Arbetet kommer att pågå från den 4 november till den 1 mars 2020. Under denna tid är bagarstugan stängd för bakning.

Haverikommissionen: Det vet vi hittills om flygolyckan

Umeå Efter att tidigare under dagen ha informerat de anhöriga så höll haverikommissionen i dag en presskonferens om deras arbete hittills efter den allvarliga flygolyckan i Umeå.