Fredag 13 december 2019

Västerbottens Mellanbygd

Mästaren som laddar i Buafors

Hon dominerar sin sport likt Sarah Sjöström, men det är få som har koll på Sofia Olofsson, världsmästare i thaiboxning. Därför kunde hon i juli i lugn och ro ladda batterierna inför framtida segrar i barndomens Buafors.

BUAFORS · Published aug 7, 2018 at 12:30

Det är nog inte alla som reflekterat över att det var en mästare som just passerade när Sofia Olofsson gjort sina löppass på småvägarna utanför Robertsfors, men så är det faktiskt.

Prestationskurvan sedan 2013 har varit mycket brant och vid det här laget är det svårt att hålla ordning på alla titlar. En av orsakerna är att thaiboxare kan tävla i både amatör- och proffsklass. "Amatör" får lätt klangen att det skulle vara enkelt, men det är snarare tvärtom.

– Det är svårare att vinna amatörguld, för där går man fyra matcher på en vecka. Som proffs är man ju klar efter en match, även om kroppen skulle vara trasig, förklarar Sofia Olofsson.

Sex raka SM-guld har det blivit, två nordiska guld och tre amatörguld. Det senaste kom under VM i maj. Men det var när hon försvarade proffsmästarbältet mot Iman Barlow i november, som fortfarande är hennes stoltaste thaiboxningsögonblick.

– Barlow hade gått över hundra matcher och kanske förlorat sex av dem, så det är jag väldigt stolt över.

När Sofia Olofsson nu sitter vid ett plastbord i trädgården i Buafors är världens thaiboxningsringar långt borta. I farfars barndomshem finns bra möjligheter att ladda batterierna.

– Jag har varit här varje sommar sedan jag var liten bebis. Platsen betyder lugn och avkoppling för mig.

Sofia Olofssons idrottsutövande bestod i ungdomsåren av handboll, för skojs skull på en lagom nivå. När hon fyllde 16 började hon gå på gym. Där fanns en thaiboxningsdel och gymmets ägare var även huvudtränare för thaiboxningen. Han tyckte att Sofia borde testa sporten.

Det gjorde hon också och upplevelsen var inte överväldigande, men charmen med sporten ökade med antalet träningstimmar. Sofia ser sig också som mer träningsprodukt än ren talang.

– Jag hade inte fallenhet för thaiboxning när jag började, men jag gav aldrig upp och det ligger mycket träning bakom.

– Talanger är ofta inte så träningsvilliga, så jag tror jag har rätt sorts talang – viljan att träna.

Vad behövs för att lyckas i thaiboxning, utöver träningsvilja?

– Man ska vara lite halvknäpp och väldigt envis, men också ha ett lugn, för en thaiboxningsmatch är ju ingen normal situation.

Sverige håller hög klass internationellt i thaiboxning, men sporten har inte riktigt nått fram till de breda folklagren. Men det går onekligen åt rätt håll. I fjol nominerades Sofia Olofsson till Jerringpriset. Hon klarade den första omgången, där 16 kandidater blev 8.

– Hela kampsportssverige gick verkligen ihop. Kul att få det stödet, vi blir mer och mer accepterade.

Nyligen skrev hon kontrakt med GLORY, världens största organisation för stående kampsport, där hon är garanterad fyra stora matcher. Den första, i Madison Square Garden i New York den 20 juli, slutade med förlust.

– Jag tycker jag blev snuvad på vinsten, avslutar Sofia Olofsson.

Räkna med att hon kommer revanschsugen till höstens fajter efter att ha laddat batterierna i barndomens Buafors!

Man ska vara lite halvknäpp och väldigt envis, men också ha ett lugn.

Muay Thai (thaiboxning)

Kampsport som har sitt ursprung i den forntida thailändska arméns närstridssystem.

Åtta punkter på kroppen ska producera poängen: fötter, knän, händer och armbågar.

Sparkar premieras högre än slag. Även kast är tillåtna.

En thaiboxningsmatch går över fem ronder à tre minuter.

Innan matcherna genomför de flesta utövare Wai Khru, en ceremoniell dans som ska driva bort onda andar och hedra tränaren.

Ingen isbana i mellanbygden denna vinter

BURTRÄSK/LÖVÅNGER I våras var frågan om Lövånger eller Burträsk skulle ha en isbana säsongen 2019/2020. Med facit i hand blev svaret – ingen av dem. Burträsk har dock full fokus...

Skyddsombud anmäler hemtjänsten

ROBERTSFORS Ett flertal skyddsombud på hemtjänsten i Robertsfors menar att medarbetarna tvingas sätta sig i kalla bilar. Ombuden vill att alla motorvärmare med timers ska bytas...