Fredag 20 september 2019

Västerbottens Mellanbygd

Med full koll på diabetes

På Hälsocentralen i Robertsfors har man sedan januari förra året arbetat med gruppbehandling av patienter med diabetes 2. Grupperna träffas 2,5 timmar varannan vecka under åtta veckors tid och slutar med ett uppföljningsmöte ett halvår senare. Erfarenheterna är hittills mycket positiva.

ROBERTSFORS · Published jun 12, 2019 at 07:15

Regnet smattrar mot rutorna till Hälsocentralen och deltagarna i diabetsgruppen är ivriga att komma in.

– Detta är den fjärde gruppen sedan starten förra året, och erfarenheterna från varje ny grupp tas till vara genom kontinuerliga utvärderingar, förklarar Gunilla Stenberg, sjukgymnast på Robertsfors Hälsocentral.

Idén till gruppbehandlingen av diabetespatienter började med Socialstyrelsens nya riktlinjer för diabetiker, där man förordade gruppbehandling framför individuella besök.

– Så då tänkte vi att vi testar det, säger Gunilla och berättar att hon arbetar tillsammans med  distriktssköterskan Ann-Sofi Berglund och en dietist som också är ansluten till gruppen.

Många nydebiterade diabetiker känner att livet förlorat sin tjusning när de fått sin diagnos. Att aldrig mer få äta sig till en riktig paltkoma är svårt att ta till sig.

– Vi har försökt att fokusera ganska mycket på att inte hålla på med pekpinnar och restriktioner, säger Gunilla, vår dietist säger att man kan äta allt, men inte alltid.

– Det här är just nu ett pilotprojekt, men vi söker pengar för att kunna testa det här på en större nivå i Västerbotten, avslutar Gunilla Stenberg och hälsar deltagarna välkomna.

Lyckat för besökscentret

BURTRÄSK Öppethållandet på Västerbottensost besökscenter utökades med cirka fem veckor denna sommar. Nu har domen kommit i form av färsk statistik efter säsongsavslutningen den 1...

Lumpargäng från 60-talet träffas ännu

LÖVÅNGER/ÅNÄSET Ett lumpargäng som gjorde sin värnplikt vid P5 Pansarregemente i Boden och muckade 1962 har sedan 80-talet fortsatt att träffa varandra och hållit gemenskapen vid...

Snart bakas nytt bröd i bagarstugan i Burträsk

BURTRÄSK Bagarstugan i Burträsk skall rustas upp. Arbetet kommer att pågå från den 4 november till den 1 mars 2020. Under denna tid är bagarstugan stängd för bakning.

Haverikommissionen: Det vet vi hittills om flygolyckan

Umeå Efter att tidigare under dagen ha informerat de anhöriga så höll haverikommissionen i dag en presskonferens om deras arbete hittills efter den allvarliga flygolyckan i Umeå.