Måndag 17 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

Bostadsmarknaden snurrar alltmer i Robertsfors kommun. Det nybyggda hyreshuset på Storgatan i Robertsfors där i stort sett alla 16 lägenheterna är uthyrda har också bidragit till ruljangsen då flera av hyresgästerna sålt sina hus. Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Mer snurr på bostäder i Robertsfors

Det har blivit mer rörelse på bostadsmarknaden i Robertsfors sedan det nya hyreshuset blev inflyttningsklart. Nästa steg i kommunens bostadsplan är anläggandet av tomter på Prästberget i Bygdeå.

ROBERTSFORS KOMMUN · Published nov 28, 2018 at 12:15

Det nya hyreshuset på Storgatan i Robertsfors med 16 lägenheter är i stort sett fyllt. Eventuellt finns en lägenhet kvar till uthyrning. Det här har inneburit en större rörelse på bostadsmarknaden i Robertsfors.

– Många av de som nu bor i hyreshuset har sålt sin villa och flyttat dit. Så en del av husen som sålts på slutet faller tilbaka på att ägarna flyttat till hyreshuset, säger Ann Lindberg bostadsstrateg i Robertsfors.

Det som ses som positivt är att husen i Robertsfors värderas allt högre.

– Vi har två eller tre hus här i centralorten som sålts med budgivning och gått för över en miljon. Det var ett mål vi hade att husen ska kunna gå upp mot miljonen och nu har vi passerat det. Så vi har fått en viss rörelse på grund av det här, säger Ann Lindberg.

Kommunen har som mål att till 2030 skapa 200 nya bostäder. Nästa led är de 30-talet tomter som planeras på Prästberget i Bygdeå.

– Efter årsskiftet kommer vi att vara så pass klara med detaljplanen för Prästberget, hoppas vi, så att den kommer ut på samråd.

Tomterna som planeras för villor på området är stora, 1500-2000 kvadratmeter. Tanken är att det därför också ska vara möjligt att bygga stora hus på tomterna.

– Det är det vi konkurerrar mot Umeå med. Stora tomter, stor byggyta och lägre priser. Det är tanken när det blir dags.

Några enkronastomter som Robertsfors kommun erbjuder på andra håll blir det däremot inte.

– Det ska bli självkostnadspris. Vårt mål är inte att tjäna pengar men tomterna ska bära kostnaden för iordningsställandet av området.

Någon hetsbudgivning vill inte kommunen ha när det gäller tomterna.

– Kostnaden för den som bygger bör inte stiga över tre miljoner kronor. Mäklarna och även bankerna har sagt att marknadsvärdet för ett nybyggt hus på Prästberget kommer att ligga på tre miljoner kronor.

Eventuellt blir det också några parhus på området, någom som kanske kan möjliggöras tack vare att några tomter planeras något mindre till ytan.

Klart är däremot att det planeras radhus på området.

– Vår tanke är att det här ska kunna vara ett första kliv för äldre med utflugna barn som inte vill behöva ha koll på saker som till exempel värme och snöskottning. De här radhusen är tänkta att ha mycket gemenssamt som exempelvis värmen. Jag har redan några Bygdeåbor med utflugna barn som skulle vilja ställa sig i kö för ett radhus.

I och med Trafikverkets klartecken att det blir byggstart för ombyggnad till mötesfri väg av E4 mellan Bygdeå och Lillåbron ökar intresset ytterligare för Bygdeåområdet.

– Det är nåt som mäklarna säger, att vägen upplevs som en mental flaskhals, säger Ann Lindberg.

Men det första som behöver bli klart är alltså detaljplanen. Den behövs som ett slags karta som kommunen behöver för att veta vad man ska erbjuda presumtiva tomtköpare.

– Går allt enligt planerna så kommer den här nya detaljplanen att tas i det nya samhällsbyggnadsutskottets första sammanträde den 21 januari, sähger Ann Lindberg.

"Mest sjunger jag utanför duschen"

Lövsele Betty Persson, 12 år, från Lövsele, sjunger med glimten i ögat och har ett stort musikintresse.

Stal el från hyresvärden – dömdes av Umeå tingsrätt

Robertsfors Mannen som är bosatt i Robertsfors kommun kopplade olovligen in sig på elnätet för att få ström till sin dator i lägenheten. Nu har han dömts till dagsböter för...

Mellanbygdens speltest

TEST I många familjer är jul lika med sällskapsspel. För de som tröttnat på samma gamla Monopol och Fia med knuff har Mellanbygden testat några nya brädspel.

Invandrarkvinnor lär sig att simma i Lövånger

Lövånger Invandrarkvinnor i Lövånger har under hösten fått chansen att lära sig simma. En del av deltagarna har aldrig varit i en simbassäng tidigare. – Den finaste och...