Onsdag 24 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Bostadsmarknaden snurrar alltmer i Robertsfors kommun. Det nybyggda hyreshuset på Storgatan i Robertsfors där i stort sett alla 16 lägenheterna är uthyrda har också bidragit till ruljangsen då flera av hyresgästerna sålt sina hus. Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Mer snurr på bostäder i Robertsfors

Det har blivit mer rörelse på bostadsmarknaden i Robertsfors sedan det nya hyreshuset blev inflyttningsklart. Nästa steg i kommunens bostadsplan är anläggandet av tomter på Prästberget i Bygdeå.

ROBERTSFORS KOMMUN · Published nov 28, 2018 at 12:15

Det nya hyreshuset på Storgatan i Robertsfors med 16 lägenheter är i stort sett fyllt. Eventuellt finns en lägenhet kvar till uthyrning. Det här har inneburit en större rörelse på bostadsmarknaden i Robertsfors.

– Många av de som nu bor i hyreshuset har sålt sin villa och flyttat dit. Så en del av husen som sålts på slutet faller tilbaka på att ägarna flyttat till hyreshuset, säger Ann Lindberg bostadsstrateg i Robertsfors.

Det som ses som positivt är att husen i Robertsfors värderas allt högre.

– Vi har två eller tre hus här i centralorten som sålts med budgivning och gått för över en miljon. Det var ett mål vi hade att husen ska kunna gå upp mot miljonen och nu har vi passerat det. Så vi har fått en viss rörelse på grund av det här, säger Ann Lindberg.

Kommunen har som mål att till 2030 skapa 200 nya bostäder. Nästa led är de 30-talet tomter som planeras på Prästberget i Bygdeå.

– Efter årsskiftet kommer vi att vara så pass klara med detaljplanen för Prästberget, hoppas vi, så att den kommer ut på samråd.

Tomterna som planeras för villor på området är stora, 1500-2000 kvadratmeter. Tanken är att det därför också ska vara möjligt att bygga stora hus på tomterna.

– Det är det vi konkurerrar mot Umeå med. Stora tomter, stor byggyta och lägre priser. Det är tanken när det blir dags.

Några enkronastomter som Robertsfors kommun erbjuder på andra håll blir det däremot inte.

– Det ska bli självkostnadspris. Vårt mål är inte att tjäna pengar men tomterna ska bära kostnaden för iordningsställandet av området.

Någon hetsbudgivning vill inte kommunen ha när det gäller tomterna.

– Kostnaden för den som bygger bör inte stiga över tre miljoner kronor. Mäklarna och även bankerna har sagt att marknadsvärdet för ett nybyggt hus på Prästberget kommer att ligga på tre miljoner kronor.

Eventuellt blir det också några parhus på området, någom som kanske kan möjliggöras tack vare att några tomter planeras något mindre till ytan.

Klart är däremot att det planeras radhus på området.

– Vår tanke är att det här ska kunna vara ett första kliv för äldre med utflugna barn som inte vill behöva ha koll på saker som till exempel värme och snöskottning. De här radhusen är tänkta att ha mycket gemenssamt som exempelvis värmen. Jag har redan några Bygdeåbor med utflugna barn som skulle vilja ställa sig i kö för ett radhus.

I och med Trafikverkets klartecken att det blir byggstart för ombyggnad till mötesfri väg av E4 mellan Bygdeå och Lillåbron ökar intresset ytterligare för Bygdeåområdet.

– Det är nåt som mäklarna säger, att vägen upplevs som en mental flaskhals, säger Ann Lindberg.

Men det första som behöver bli klart är alltså detaljplanen. Den behövs som ett slags karta som kommunen behöver för att veta vad man ska erbjuda presumtiva tomtköpare.

– Går allt enligt planerna så kommer den här nya detaljplanen att tas i det nya samhällsbyggnadsutskottets första sammanträde den 21 januari, sähger Ann Lindberg.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...

Lär dig hantera ångest och oro

ROBERTSFORS Om ångest och nedstämdhet och vad man själv kan göra för att hantera problemen föreläste kuratorn Ida Wilded inyligen.