Torsdag 13 augusti 2020

Västerbottens Mellanbygd

Mikael levde sju år i Skuleskogen

Det blev kanske en något oväntad men klart underhållande och tänkvärd föreläsning när levnadskonstnären Mikael Åkerman besökte Ånäset i förra veckan. Historier från det egna, klart annorlunda, livet, blandades med tips för överlevnad.

ÅNÄSET · Published sep 29, 2019 at 07:15

Redan rubriken på Mikael Åkermans presentation satte tonen för vad föreläsningen skulle handla om. ”Konsten att (över)leva”

– Jag har svårt när journalister pratar om överlevnadsexperter. För det tycker jag vi alla är, säger Mikael Åkerman och fortsätter:

– Så här ser jag på överlevnad. Först ska man undvika att hamna i en överlevnadssituation. Nånting har gått riktigt på tok när man befinner sig där. Det här med överlevnad är något man för det första ska undvika och för det andra så snabbt som möjligt ta sig ur.

Nu kanske bilden av Mikael Åkerman som trygghetsknarkare med huset fullt med konserver och elverk tonar fram. Inget kunde vara mer fel. Hans hem för närvarande är Europaleden. 700 mil mellan Nordkap och Sicilien. Han startade resan i fjol med att på olika sätt lifta från torget i Övik till Nordens nordligaste punkt. Därifrån började han vandra söderut. Men själva vandringen från punkt A till B gick sådär.

– Jag träffade en same som jag hängde med över vintern så jag blev kvar där i Norge och Sverige.

Mikael är så långt från snaggad hårdför överlevande militär det går att komma. Istället ger han intrycket av en jordnära, lite tafatt, men mycket charmig föreläsare som får med sig publiken. Och överleva i naturen kan han.

Intresset startade redan 1980 då han som 14-åring i samhället Docksta insåg hur lite han visste om naturen runtomkring. Intresset väcktes men tog en vändning med fel förebild i actionhjälten Rambo, en brutal krigare som besegrar sina fiender i skogen.

– Han kanske förstörde mer än 15 år av mitt liv. Då trodde jag att det var som han det skulle vara.

Men naturintresset var väckt och när Mikael som 40-åring år 2006 skulle förverkliga sig själv tog det fart.

– Det blev inte bättre än att det blev sju år i Skuleskogen. Sen dess har jag varit lite av en heltidsnomad.

Mikael bodde i ett hus i skogen utan el. Födan bestod till en hel del av trafikdödade djur. Han lärde sig bland annat att en av förutsättningarna för att kunna leva är kontakt med andra människor.

– Jag lärde mig att det var bra att prata med nån annan ibland.

Men överleva i naturen på egen hand kan Mikael Åkerman. Och han leverar både tips och avlivar myter.

– Jag brukar få frågan: Hur ser en bra överlevnadskniv ut? Men det är ju handhavandet, säger Mikael Åkerman och visar sin egen kniv. En helt vanlig Morakniv.

Ett budskap han har till publiken är att deras kunskap på området överlevnad redan är oerhört stor. Bevisligen. Eftersom alla närvarande lever.

Mkael lyfter fram fyra grundbehov när det gäller överlevnad. Det första är skydd.

– Om jag får ta med mig en sak ut i det moderna samhället då väljer jag en bra sovsäck hundra gånger före en yxa eller en kniv för att slippa frysa och inte få sömn. Att inte få sova är oerhört nedbrytande för oss. Om det är något jag skulle rekommendera er att skaffa om ni skulle bli utan ström eller är ute och kör är det en bra sovsäck som klarar rminusgrader.

De tre andra grundläggande behoven är vätska, värme och mat. Men den amerikanska företeelsen ”Prepping” (förberedelse) där bunkrar fylls med konserver ger han inte mycket för.

– Den förberedde överlever. Men det som driver den amerikanska preppingen är rädsla.

Frågan är då vad som driver Mikael Åkerman vars hem just nu är Europaleden.

– Man ska inte underskatta ett gott lidande. Är det bara julafton hela tiden så blir det lite tråkigt. Livets utmaningar är värda att investera i, säger Mikael Åkerman och citerar med det professor Aaron Antonovsky.

Först ska man undvika att hamna i en överlevnadssituation. Nåt har gått riktigt på tok när man befinner sig där.

Detaljplan till domstol

ULLDALSVIKEN Ett beslut om detaljplan för ett område i Ulldalsviken överklagas till mark- och miljödomstolen. En person är kritisk mot delar i detaljplanen och vill se att...

Äntligen en publik aktivitet i Ljusvattnet

LJUSVATTNET Pimpeltävling och logdanser; allt har fått ställas in till följd av coronapandemin. Men byaloppisen kunde ändå genomföras tack vare smart planering och byns enorma...

Nya rutiner men arbetet flyter på i primärvården

Mellanbygden Coronakrisen har inneburit ett nytt läge för vården där många har undvikit att gå dit av rädsla för covid-19 och nya rutiner har behövt skapas. Men arbetet har...
Sport