Lördag 20 juli 2019

Västerbottens Mellanbygd

Minnen från ett liv blev till en bok

En underhållande inblick i ett långt liv som bonde i Laxbacken blev det när pensionerade lantbrukaren Stig Pellbrant berättade ur sin bok Stigs minnen under Vuxenskolans dag i Robertsfors.

Robertsfors · Published aug 24, 2018 at 12:30

Boken kom till som ett resultat av en studicirkel under namnet Vi berättar för våra barnbarn som Stig Pellbrant gick år 2011. Boken visar inte minst på den enorma utveckling som skett i samhället de senaste 60-70 åren.

I byn Laxbacken där Stig Pellbrant är född och uppväxt fanns på den tiden både en kvarn och en kraftstation i Rickleån. Innan kvarnen låg en ramsåg på platsen där Stigs farfar "Pell-Pers" sågade.

– Det sägs att han gick upp till bostaden och åt en gröttallrik medan stocken sågades igenom, säger Stig Pellbrant.

Stig började redan i småskolan hjälpa till på gården och sedan också i skogen och i lantbruket.

– Jag körde hö med häst redan i 12-årsåldern.

Han har många anekdoter att berätta. Bland annat om telegrammet som kom när han och hustrun Maj gifte sig. Barnen hos den barnrika grannfamiljen Nikanor Johansson skickade då en vädjan:

– Var ej later – vi vill ha lekkamrater, berättar Stig.

Sprängningen av isproppar i Rickleån där strykjärn (till hustruns förtret) användes som vikter för att langa ut laddningarna var andra historier.

Som 23-åring övertog Stig jordbruket som då hade åtta mjölkande kor. Efter nästan 40 år, 1999, övertog så sonen P-O jordbruket.

Stig Pellbrant vill uppmana fler att skriva ner sina minnen.

– Skriv gärna för barn och barnbarn. För vilken skillnad det är från det jag började minnas till idag. Hur det har utvecklats, säger han.

Vuxenskolan i Robertsfors hade under dagen öppet hus och bjöd på fika.

Nya översiktsplanen klar

Robertsfors På senaste kommunfullmäktige klubbades den nya översiktsplanen för Robertsfors kommun med en vision och riktning fram till 2030. Målet är en hållbar kommun med 7500...