Lördag 29 februari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Moppekåsan - högoktanig lek

Ibland är mopedsamvaron viktigare än att vinna tävlingen. Det gäller inte minst i Moppekåsan, där 84 entusiaster tuktade skogsvägarna mellan Ånäset och Flarken i gulnade höstprakt.

ÅNÄSET/FLARKEN · Published okt 2, 2019 at 12:15

Blåröken från tvåtaktsmotorerna blandades med morgondiset när de 84 deltagarna varvade upp för en heldag vid startplatsen på Lufta camping.

Det var en liten minskning jämfört med rekordåret 2018, men i gengäld fanns det många förstagångsförare och en hög andel kvinnor på startlinjen.

– Vi jobbar hårt med att få med fler tjejer och i år är det nog rekord, säger Frida Wiklund, en av medlemmarna i "Flarkenbruttorna".

Nästa medlem, Victoria Olofsson, förklarar tjusningen med arrangemanget.

– Det är gemenskapen och att det är kul med orientering på moped och att få samtala om allt som hänt efteråt.

Förutom kåsans två halvor, för- och eftermiddag, väntade även middag och samkväm på kvällen. För Frida och Victoria var det här sjätte året, medan den tredje medlemmen Camilla Gruffman skulle köra sin första.

– Jag hoppas det är så kul som de säger att det är och att man tar sig runt.

Moppekåsan har haft lite olika sträckningar genom åren, men sedan 2012 är det Flarken Pluggdragers som arrangerar och kåsan körs på lands- och skogsväg mellan Ånäset och Flarken med omnejd.

– Det är en blandning av barndomsminnen, att meka med mopeden innan, men också en social aktivitet att träffas och samtala. Det är väldigt lite tävling i det här, säger Daniel Wilded, ordförande för Flarken Pluggdragers.

Ute på de två stråken, hårda banan och kycklingbanan, ska 20 tipsrundefrågor besvaras och dessutom finns tre stationer med lekar. Dessa blir utslagsgivande om två förare har samma antal rätt på tipsrundan. Däremot är tid ingen faktor.

– Alla hjälps åt och stannar om något gör sönder längs banan, säger Magnus Ahlback, som sköter matlogistiken under tävlingen.

Det flyter sedan på bra under förmiddagen.

– Det går riktigt bra. Vi har ett handbroms- och ett gashängshaveri, men i övrigt är allt finfint, säger far och son Lundin, Mattias och Elias, vid depå nummer två i Flarken.

Här planeras framtidens Robertsfors

Robertsfors Robertsfors har seglat upp som en attraktiv bostadsort. Bostadsbyggande planeras i Bygdeå, Ånäset och tätorten. Nortvolts etablering i Skellefteå, breddningen av E4...

Brinner för att fylla ödehus

MJÖDTJÄRNLIDEN Liza Gryning hittade paradiset när hon för tre år sedan flyttade från södra Sverige till Mjödtjärnliden utanför Bygdsiljum. Svårigheten att hitta någonstans att bo...