Lördag 21 september 2019

Västerbottens Mellanbygd

Nostalgisk snygging på nya träffen

Första upplagan av Nostalgia Robertsfors hade inte tur med vädret, men fordonsträfen blev ändå en framgång. Bland regndroppar och amerikanare märktes bland annat en bil från 30-talet och en ”kåtbock” som nyligen tävlade om titeln Sveriges snyggaste bil.

ROBERTSFORS · Published jul 10, 2019 at 12:15

Det må så vara att krom inte blänker lika bra i regn som i solsken, men det krävs mer än lite nederbörd för att spola bort motornostalgiker från ett nytt arrangemang.

En av de minst långväga besökarna, Kasper Grundström, hade bokstavligen ett stenkast till bruksområdet och hade kört dit sin epatraktor med tillhörande kanot(!).

– Det är roligt att det händer något i samhället. Jag är ju motorintresserad och det är kul att folk kommer med lite allt möjligt.

En som fick mycket uppmärksamhet var Lennart Olofsson med sin läckert grodfärgade replika av en klassisk amerikansk dragracingbil, Dodge Coronet 1953.

På 50-talet gav man gärna bilarna namn. Dodges emblem är en bock och Lennart har döpt skapelsen till Horny Ram, alltså ”kåtbocken”.

Den var nyligen bland de tio utvalda som tävlade om titeln ”Sveriges snyggaste bil” i Ronneby Brunn, där en Volvo PV 1964 från Staffanstorp vann.

– Det var stort bara att bli utvald till de tio bästa, betonar Lennart.

I närheten står även två veteranfordon som tycks höra ihop. Det är dels en Ford Tudor från 1932 och en Harley Davidson från 1942. De länkas samman med en släpvagn från 1965.

– Jag kallar hela projektet för ”Flathead Dream”. Det här var den första folkbilen med flathead, sidventil, och jag gillar dels motorljudet och konstruktionen, berättar ägaren Bosse Lindström, som först fick tag på motorcykeln, sedan hittade bilen och därefter förvärvade en lämplig släpvagn.

Men det är inte bara människor som kan vara motornostalgiker. I baksätet på en Chevrolet Bel Air -57 sitter 6-årige Jack, en påtagligt nöjd hund.

– Han älskar att åka bil. Öppnar man bakdörren eller bakluckan, så hoppar han in direkt. Det är svårare att få ut honom, säger matte Carina Jonsson, Umeå, men med stuga i Sikeå.

– Fler och fler blir intresserade av de mindre nostalgiträffarna när de större blir för stora. Den här ligger bra till och kan absolut återkomma, säger Carinas make Roger Jonsson.

Det instämmer även Jan Löfroth i, som är ute på många träffar med sin Fordtraktor.

– De har valt helt rätt ställe och en superfin miljö med bruksområdet. Många har nog aldrig varit här. Precis som med Lövångerträffen kan det här bli riktigt bra på sikt.

Mikael Lundström var en av de nöjda arrangörerna i vimlet, trots en del regn.

– Vi är nöjda. Vi har över hundra fordon och en bra blandning mellan de olika kategorierna, så det känns bra, säger han och fortsätter:

– För att vara första året känns det som en helt okej start. Det är bra för barnfamiljer att att museet och järnvägen har varit öppen.

Skänker priset vidare till Futebol dá força

BYGDSILJUM I somras vann Martinsons Skogsnolias jämställdhetspris på 20 000 kronor. Pengarna kommer nu att skänkas vidare till organisationen Futebol dá força som utbildar...

Lumpargäng från 60-talet träffas ännu

LÖVÅNGER/ÅNÄSET Ett lumpargäng som gjorde sin värnplikt vid P5 Pansarregemente i Boden och muckade 1962 har sedan 80-talet fortsatt att träffa varandra och hållit gemenskapen vid...

Lyckat för besökscentret

BURTRÄSK Öppethållandet på Västerbottensost besökscenter utökades med cirka fem veckor denna sommar. Nu har domen kommit i form av färsk statistik efter säsongsavslutningen den 1...

Snart bakas nytt bröd i bagarstugan i Burträsk

BURTRÄSK Bagarstugan i Burträsk skall rustas upp. Arbetet kommer att pågå från den 4 november till den 1 mars 2020. Under denna tid är bagarstugan stängd för bakning.