Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Ny studie kan lyfta biblioteket

Personalen vid biblioteket har åter gallrat i hyllorna och erbjuder allmänheten att fynda bland billiga böcker och tidskrifter.
Samtidigt pågår en förstudie som kan leda till bättre lokaler för skol- och folkbiblioteket i Robertsfors.

Robertsfors · Published jun 28, 2018 at 11:15

Sedan mitten av juni är det öppet för allmänheten att för en billig penning köpa utgallrade böcker och tidskrifter i biblioteket vid Tundalsskolan. Utgallringen görs varje år och sommarens försäljningen pågår fram till början av augusti.

När Mellanbygden besöker biblioteket i Robertsfors ligger flera hundra utgallrade böcker utplacerade på bokbord, och instoppade i lådor på golvet. Det handlar om alltifrån romaner och faktaböcker till deckare och ungdomsböcker.

Böckerna är utgallrade från sex olika barn- och vuxenbibliotek i kommunen.

– Det är böcker som kan ha varit populära för tio år sedan, men inte nu längre. De kanske inte har lånats ut på flera år. Vi gallrar ut även sönderlästa böcker, men då kanske vi köper in en ny istället, säger Josefin Rönngren, skolbibliotekarie.

– Om vi inte gallrar i hyllorna skulle biblioteket bli sprängfyllt.

Hon påpekar att intresset bland Robertsforsborna är stort. Många tar tillfället att köpa sin favoritlitteratur för en tia eller två.

– Första kvällen vi startar försäljningen brukar folk hänga på låset. Vissa tidskrifter är också populära, betonar Josefin Rönngren.

En av dem som redan har hunnit fynda bland bokborden är Sven-Olof Lindgren.

– Jag brukar vara först. Den här gången köpte jag tio faktaböcker inom ämnena religion, ekonomi och historia.

Sven-Olof är en flitig besökare på skol- och folkbiblioteket i Robertsfors.

– Fantastiskt att det finns de här möjligheterna. Det är grundläggande för både vuxna och unga att komma in i läsandet. Boken ger fördjupning, säger han.

Samtidigt som biblioteket genomför sin årliga utförsöljning pågår en kommunal förstudie, som kan få positiva effekter för verksamheten vid Tundalsskolan.

– Vi behöver en uppfräschning, det här är ett äldre bibliotek, framhåller bibliotekschef Åsa Grenholm.

Hon vill i nuläget inte uttala sig i detalj om vilka behov som finns när det gäller renovering, eller eventuellt större lokaler.

– Vi avvaktar utredningen, och sedan får vi se hur det blir.

Karin Ahnqvist, kommunchef i Robertsfors, förklarar att förstudien har fokus på förbättringar vid både Tundalsskolan och huvudbiblioteket, som är en integrerad del av skolan.

– De anställda vid biblioteket har lyft fram frågor som belysning, förekomst av damm från mattor och möjligheter till arbetsplatser för personalen. Om detta innebär större ytor, ja det ska vi fånga in med den här förstudien.

För Tundalsskolan handlar det inte minst om att utreda lokalytornas nuvarande planering, enligt Ahnqvist.

– För att ta sig från en del av huset till en annan främst för högstadiet måste man antingen gå utomhus eller genom matsalen. Rektor har lyft fram det här som ett problem.

Presentationen av studien är något försenad, och kommer nu sannolikt att äga rum i början på augusti.

– Studien är ju ett underlag för att se om vi ska gå vidare i någon riktning i investeringsprocessen. Det är inget arkitektförslag, utan ett sätt att se hur vi kan ta nästa steg, säger Karin Ahnqvist.

Vi behöver en uppfräschning.

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...