Torsdag 9 april 2020

Västerbottens Mellanbygd

Poesiafton i musikens tecken

En resa både genom Västerbottens inland och i Norge blev det när Carin Ehelmsdotter berättade och läste dikter under en poesiafton i Robertsfors i förra veckan. Carin är även spelman och musiken var ett bärande inslag under kvällen.

ROBERTSFORS · Published mar 15, 2020 at 06:15

Frisören & Kreatören Annica G Elmberg har hela tiden haft en tanke att hennes salong i Robertsfors även ska vara ett kreativt center med möten av olika slag. Förra veckan innehöll ett sånt inslag då berättaren och musikern Carin Ehelmsdotter var på besök.

Kvällen var en kreativ kombination då konstnären Mia Ahlgren hade gjort akvareller utifrån de texter som Carin Ehelmsdotter framförde. Även Mia Ahlgren fanns på plats.

Carin Ehelmsdotter är född och uppvuxen utanför Adak. Hon har jobbat som lärare i många år, är berättare och gör berättarföreställningar.

– Men det här är min premiär att läsa mina egna dikter, säger Carin Ehelmsdotter.

Det är däremot något som är svårt att förstå då Carin berättar med ett bildspråk som verkligen tar en till guldgula hjortronmyrar och solvarma ladugårdsväggar i Västerbottens inland.

En av berättelserna handlade just om en tur till Adak där Carin följde mamman ut på hjortronplockning på en av mammans hemliga hjortronmyrar.

– Det blev min och mammans sista tur och det är ju många gånger jag vänder tillbaka i tanken och ser oss sitta med ryggarna mot den solvarma väggen.

Carins mamma brukade alltid berätta om hur jorden alltid tar tillbaka det som en gång varit. Idag finns också bara rester kvar av det som Carin förr kunde uppleva i trakterna av Adak.

– Kommer du dit kanske du ser resterna av någon lada och nåt hässjevirke. Det är precis så det ska vara.

Carin strävar efter att berätta i bildspråk och rågångar och krondikena känns med ens som metaforer för själva livet.

– Krondiken och rågångar kan ju sägas på så många sätt. Men det handlar om att inte ge upp. Att aldrig någonsin ge upp men däremot ge efter för att våga falla in mot sitt eget sårbara center. Våga stanna kvar för att se sin egen litenhet och förtvivlan. Ge efter men aldrig, aldrig någonsin ge upp, säger Carin Ehelmsdotter.

Krondiken och rågångar kan ju sägas på så många sätt. Men det handlar om att inte ge upp.

Glöggen

det var nå´t

med glöggen

hur den bäst

skulle värmas

någon blev beskylld

för att vara

mikrovågsugnsfientlig

när det helt enkelt

handlade om

att vara

kastrull-liberal

Lokalvårdare rädda för smittan

Robertsfors kommun Lokalvårdare inom Robertsfors kommun säger att de saknar ombyten och menar att de riskerar att dra med sig eventuell smitta, både hem och mellan olika...

Nya kommunchefen ser fram emot jobbet

ROBERTSFORS Anders Persson från Sävar utsågs i måndags till ny kommunchef i Robertsfors. Anders börjar sin tjänst på allvar den 1 maj.

Årets stora musikfest är i riskzonen

BURTRÄSK Spelmansstämman Burträsksvängen arrangerades första gången 1976. Under dessa 44 år har det självklart varit både upp- och nedgångar, men aldrig tidigare har den stora...

Blödande bransch letar lösningar

Corona Den svenska livescenen befinner sig i en ekonomisk kris. Musiker, artister och scenarbetare har det tufft och riskerar i värsta fall personlig konkurs. Men från branschens...

Anders Persson ny kommunchef i Robertsfors

ROBERTSFORS Kommunstyrelsen har idag utsett Anders Persson som ny kommunchef för Robertsfors kommun.