Onsdag 24 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Polisen vill att grannar samarbetar

Inbrottsligor som slår till lokalt och i övriga landet är ett stort problem sedan flera år.
Samverkan mellan grannar för att förebygga brott täcker idag en tredjedel av Robertsfors kommun.
Nu vill polisen att fler startar grannsamverkan.

Robertsfors · Published okt 22, 2018 at 08:15

För fem-sex år sedan inträffade årligen 10-15 villainbrott i Robertsfors kommun. Idag är motsvarande siffra nere på mellan två och tre inbrott i villor varje år.

– Det beror på ett kraftigt polisarbete centralt, av lokalpolis och andra myndigheter. Men grannsamverkan hjälper också till. Det är brottsförebyggande, säger Anders Isaksson, polisinspektör i Robertsfors.

Syftet är att göra bostadsområden mindre attraktivt för brottslig verksamhet genom ökad uppmärksamhet från de boende, samt kunskap hur man skyddar sig och avskräcker tjuvar.

Det handlar om att motarbeta framför allt inbrottsligor från Östeuropa.

Idén med grannsamverkan föddes i USA och kom till Sverige i mitten av 1980-talet. Även byar, samhällen och bostadsområden i Robertsfors är organiserade i grannsamverkan. Samarbetet täcker ungefär en tredjedel av kommunen.

– Men det har som stannat av idag. Vi vill att fler ska starta grannsamverkan, men initiativet måste komma från byarna själva, säger Anders Isaksson som informerar och utbildar dem som vill grannsamverka.

Det finns flera åtgärder som grannar kan vidta ihop om någon reser bort.

Konkret kan det röra sig om att be en granne skotta snö, lägga sopor i soptunnan, tömma brevlådan på post och klippa gräsmattan på sommaren. Arrangera vidare så att lampor tänds och släcks när det är mörkt ute.

– Huset ska se så beboeligt ut som möjligt, uppmanar Anders Isaksson

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...

Lär dig hantera ångest och oro

ROBERTSFORS Om ångest och nedstämdhet och vad man själv kan göra för att hantera problemen föreläste kuratorn Ida Wilded inyligen.