Torsdag 14 november 2019

Västerbottens Mellanbygd

Norrbotniabanan är en av de stora frågor Robertsfors kommun har att hantera. Foto: ARKIV/VIKTOR LAGERBORG

Robertsfors vs Länsstyrelsen

Länsstyrelsens regelverk har satt en del käppar i hjulet i den utvecklingsfas Robertsfors kommun befinner sig i. Ett möte i förra veckan mellan parterna renderade däremot i större samförstånd.

ROBERTSFORS · Published okt 14, 2019 at 07:15

Planer på nya villaområden, Norrbotniabanans dragning, byggandet av fler bostäder. Det är inga små ärenden Robertsfors kommun har att hantera.

Situationen att hantera så stora planprocesser är ovan för kommunen.

– Vi ska ju komma ihåg att vi diskuterar Norrbotniabanan och nya villaområden. Och nya villaområden har vi inte diskuterat sedan 1980-talet, säger kommunalrådet Patrik Nilsson, S.

Flera gånger har processer fördröjts då Länsstyrelsen haft synpunkter. Kommunen hade därför kallat till möte för att öka förståelsen mellan parterna.

Patrik Nilsson lyfte under det dagslånga mötet fram den lilla kommunens dilemma.

– Det var jag noga med att förmedla att när de kommer med sina yttranden då ska vi tolka det de säger och då blir det svart eller vitt. Vi har ingen stor planavdelning som kan tolka det här, säger han.

Ett exempel är där Länsstyrelsens regelverk inneburit förseningar är den arkeologiska kartering som ska göras i området på Prästberget där kommunen planerar ett bostadsområde.

– Vi förstår ju deras sympunkter och alla de saker de måste förhålla sig till som arkeologiska utgrävningar men vi fick också förståelse för att det finns utvecklingsmöjligheter för hur man skriver. Det här kan ni tänka på istället för att ni ska, säger Patrik Nilsson.

Länsstyrelsen tog kommunens bryderier på allvar då man till dagen kom med såväl regionrådet Lars Lustig som ett antal tjänstemän.

Mötet uppfattades också positivt från kommunens sida. Båda parter insåg att de hade saker de behövde lära sig. Länsstyrelsen fick också en större förståelse för kommunens ovana att hantera så stora planprocesser som man nu har.

En större tydlighet, mer förarbete och förbättrad kommunikation från båda sidor var också något man tog med sig från mötet.

– Att vi måste beskriva vissa saker som vi från kommunen kanske tagit för givet. Sen hoppas vi att vi lärt oss hur viktigt det är att man hör av sig till varandra så att man inte behöver möta varandra skriftligen, säger kommunchefen Karin Ahnqvist.

Även oppositionsrådet Lars Tängdén, C, var positiv till mötet.

– Jag tycker att det var positivt, framförallt att vi fick berätta hur vi tänker, hur vi jobbar och den lilla organisation vi har. Bara att man får träffa varandra är bra. Jag tror inte att det kommer att bli svårare att jobba framöver, säger han.

Vi har ingen stor planavdelning som kan tolka det här

Finns på plats när det krisar

ROBERTSFORS KOMMUN En kris eller olycka har ofta fler berörda än bara de direkt inblandade. Vid behov kan därför kommunens krisgrupp, POSOM, gå in. Nu görs ett utvecklingsarbete...

Smidig start för Robertsfors

ROBERTSFORS Futsalsäsongen har börjat stabilt för det högst rankade herrlaget Robertsfors FF. De är obesegrade efter tre matcher och trivs i division 1, även om det gärna fått...

Kassagirot med fullservice nu på plats i Lövånger

LÖVÅNGER Förra året gick Riksbanken ut och förutspådde ett kontantlöst samhälle till 2030-talet. Men fram tills dess används fortfarande kontanter, om än i allt mindre...

Sabuni synade skogsindustrin

TALLTRÄSK Vilken roll har gruv- och skogsindustrin i ett hållbart samhälle? Det var huvudfrågan när Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni under vecka 45 gjorde två nedslag med...

Väckelsen i teaterform

ÅNÄSET Den religiösa väckelsen var en grundsten när demokratin fick fäste i de norrländska bygderna. Nyligen spelades en teaterpjäs på Roseniusgården i Ånäset, där några av de...