Måndag 25 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Trots många år på rivningslistan står flerbostadshuset i Överklinten kvar. Kommunen inte råd med en rivning. Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Ruckel för dyrt att riva

Ett hyreshus på Kyrkvägen i Överklinten har länge varit fallfärdigt och fastigheten är tänkt att rivas. Ändå har det inte skett: Orsak: Robertsfors Bostadsstiftelse, ROBO, har inte råd.

ÖVERKLINTEN · Published maj 10, 2019 at 07:15

Fastigheten på Kyrkvägen är verkligen ingen vacker syn. Fönsterrutor är trasiga, taket har säckat in på vissa ställen och invändigt har tapeterna börjat släppa från väggarna. Tanken har länge varit att huset ska rivas. Kommunen har också gjort en rivningsförfrågan och fått fram att en rivning skulle kosta mellan en och två miljoner kronor.

– Det är dyrt för en kommun att riva, säger Karin Ahnqvist, kommunchef i Robertsfors.

Kostnaden till trots så har en rivning varit på tapeten länge.

– Det har funnits med till ROBO men ROBO har de senaste åren inte haft ekonomiska förutsättningar att lägga mellan en och två miljoner på en rivning, säger Karin Ahnqvist.

Orsaken att ROBO inte har råd med en rivning nu är det stora underhållsbehov som finns i fastighetsbeståndet i kommunen. ROBO gjorde också ett underskott förra året på 350 000 kronor.

Kommunen hade en förfrågan från en köpare på fastigheten i Överklinten förra året. Men köparen återkom aldrig.

Folk är nu upprörda över det fallfärdiga huset.

– Jag förstår att man är upprörd. Det är inget bra. Jag önskar att vi hade haft råd att riva det. Det är synd att det gått så långt. Man hade medel en period för en rivning men då blev det av någon anledning inte av. Men det är självklart att det är beklagligt att det står kvar, säger Karin Ahnqvist.

Jag önskar att vi hade haft råd att riva det

Ung kvartett ska ta plats i RIK 2

ROBERTSFORS En sen uppflyttning och Robertsfors IK 2 återfinns i division 4 den här säsongen. Laget är ungt i sin helhet men ändå sticker en ung kvartett ut.

Hantverkare håller öppet

RATAN I tider då mycket annat ställs in så kommer hantverkarna på Hantverk i Ratan att hålla öppet i sommar. Tre nya hantverkare kommer att husera i hamnmagasinet.

Berättarens ord nu i bokformat

BYGDSILJUM En berättarkurs behövde kurslitteratur, så Thomas Andersson satte sig ned och reflekterade över sina 30 år inom den muntliga konstformen. Resultatet finns nu i...

Nytt kommunalråd lämnar landsbygden

RENBERGSVATTNET När Evelina Fahlesson (S) den 1 juli flyttar från Renbergsvattnet till Skellefteå bryts trenden med Skellefteås kommunalråd bor på landet. Men både hjärta och hjärna finns kvar i Renbergs, menar Evelina, som hoppas kunna återvända en dag.

7-Mila vill bli dubbelt så stora

7-MILA Årets upplaga av 7-Mila genomfördes i ett väder som var en smärre katastrof med hård blåst och hällregn. Trots det deltog 600 åkare. Nu satsar långloppet på att växa...

Skolor föreslås läggas ned

ROBERTSFORS KOMMUN Skolstrukturen i Robertsfors kommun utreds. En första delrapport innehåller bland annat förslag på en nedläggning av grundskolorna i Åkullsjön och Djäkneboda.