Tisdag 21 maj 2019

Västerbottens Mellanbygd

Salsa ger Sikeåtjej en extra krydda

Dans och musik är viktiga inslag i Anna Modigs liv.
I tonåren blev det mycket foxtrot, eller styrdans, och disco.
Idag sjunger hon i kören Sikeå Singers och sedan sex år dansar hon till de latinamerikanska rytmerna i salsadansen.
– Salsa är energi och glädje.

Sikeå · Published mar 2, 2019 at 09:15

Anna Modig är uppvuxen i byn Viksjö utanför Härnösand, men har bott 15 år i Sikeå. Som de flesta tonåringar i Västernorrland bestod det tidiga nöjeslivet av en hel del styrdans och disco.

– Jag har alltid älskat musik, det är en stor del av mitt liv. Disco gillar jag än i dag, men då får man väl bortse ifrån att man är lite gammal bland alla ungdomar, säger Anna med ett leende.

Hon har också spelat gitarr i fem år i den kommunala musikskolan.

– Man skulle ha gått med i ett band. Det hade ju varit coolt.

I dag är dock Anna en av medlemmarna i kören Sikeå Singers.

– Vi har en jätteblandad repertoar, alltifrån julvisor till Avicci. Och det är lika roligt som salsan.

Anna Modig kom i kontakt med salsan för första gången 2013 när två arbetskamrater lockade med henne till Stockholm. Bland annat besökte trion klubben Stockholm Salsadance, som erbjuder drop in-kurser för nybörjare.

– Då kunde jag ingenting, men det var väldigt roligt. Sedan fick jag pengar i födelsedagspresent till en salsakurs av mina kollegor på jobbet, och då var det bara att gå.

Salsa, som dansas i par till salsamusik, har sitt ursprung i latinamerikanska folkdanser och är numera populär och spridd världen över.

– För mig är salsa energi och glädje. I början var jag inte så förtjust i musiken. Jag tyckte att den var oerhört stökig, med mycket rytmer hit och dit. Och det var inte så lätt att hitta takten, men nu har jag börjat tycka om även salsamusiken mer och mer.

Salsadansare får inte vara rädd att använda kroppen på dansgolvet.

– Hela salsagrejen är ju långt ifrån vår svenska kultur. Man ska vara mjuk i kroppen, och röra på höfterna. Det är inte så lätt, konstaterar Anna.

Hon fortsätter:

– Jag blir nog aldrig någon fullblodsdansare, men nu börjar det kännas som att det inte är helt hopplöst, säger Anna Modig och skrattar.

Salsa betyder "sås" på spanska och är en mix av olika stilar från till exempel Colombia, Kuba, Puerto Rico och USA.

– Jag har testat LA- och colombianska stilen. Men jag föredrar den kubanska salsan, och det är ju den stilen jag kan också.

Anna går på salsakurser som leds av instruktören Humberto Dominguez från Kuba. Sedan sex år i höst pendlar hon en gång i veckan de fem milen enkel väg till kurstillfällena i Umeå.

– Sonen tränar gymnastik i Umeå samma tid, så det passar jättebra att jag går på salsan.

Drömmen är att kunna åka till Kuba, som i alla fall enligt kubanerna är salsans hemland.

– Ja, framför allt för att dansa, och kanske för att dyka också.

Dykning är också ett av Anna Modigs intressen. Efter att ha utbildat sig till förskollärare och arbetat i yrket några år började hon 1997 att assistera i sin sambos dykskola i Härnösand. Anna är divemaster, det första ledarskapsteget inom sportdykning.

– Dykskolan var kul, men samtidigt är det svårt att vara egen företagare. Man är aldrig riktigt ledig, och inkomsten är osäker.

Anna och hennes sambo gjorde också en avstickare till Norge hösten 1999, där paret arbetade på fiskfabrik i Tromsö. Ett tufft jobb.

– Jo, särskilt att stå vid filémaskinen, dit det kom fiskar på löpande band.

Paret bytte senare arbete och började dyka efter pilgrimsmusslor söder om Trondheim. Musslorna såldes som delikatesser till restauranger och butiker.

Anna bestämde sig för att inte dyka djupare än 30 meter.

– Men det var ändå djupt om någonting hände. Det var också ett jättehårt jobb, och ingenting för mig egentligen.

Anna återvände till Sverige och började studera miljö- och hälsoskydd vid Umeå universitet. Sedan 2008 arbetar hon som miljöinspektör vid Skellefteå kommun. Hon trivs bra med jobbet.

– Ja, man får vara utomhus, styra över sitt jobb själv, träffa mycket människor och göra nytta för miljön.

Drömmen är att åka till Kuba och dansa salsa, och kanske dyka också.

Anna Modig

Ålder: 45 år.

Bor: Sikeå.

Familj: Sambo och två barn.

Gör: Miljöinspektör i Skellefteå kommun.

Läser: Mycket. Just nu "Shantaram" av australiensaren Gregory David Roberts. "Den är jättebra. Vi har också en bokcirkel på jobbet som gör att man läser böcker som annars inte skulle ha läst"

Det bästa med salsadans: "Salsa är energi och glädje".

Favoritsalsaland: "Jag drömmer om att kunna resa till Kuba och dansa salsa".

Viktigaste miljöfrågan: "I stort är det klimatförändringarna. Det är allvarligt. Utan tvekan handlar temperaturökningarna om mänsklig påverkan".

Annorlunda arbete: Anna och hennes sambo har arbetat som dykare efter pilgrimsmusslor i havet söder om Trondheim i Norge.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk då de privata bolagen ofta...

Återskapar sjö i Selet

LÖVÅNGER Selets byaförening har sökt och fått pengar för att återskapa sjön Selstjärnen, som gett Selets by i Lövånger dess namn. Målet är att återskapa sjön och samtidigt återfå...

Grafik: Robertsfors ambition att helt slippa konsultstödda familjehem

Länet Det råder stora skillnader mellan kommunernas användning av konsultstödda familjehem. Vissa använder inte hemmen över huvud taget medan andra använder dem nästan uteslutande.

GRAFIK: Hudcancer har ökat kraftigt sedan 1970

LÄNET Färre personer i norr drabbas av malignt melanom jämfört med i andra delar av Sverige. Men sedan 1970 är antalet nya fall ändå sex gånger större. – Det finns alltid en...