Torsdag 25 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Mikael Bergmark, ägare till lokalerna vid gamla Element Six, ringde vaktmästaren som bröt strömmen. Detta stoppade tjuvarna. Foto: ARKIV/LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Samtal stoppade stöld för miljoner

Mitt på dagen i onsdags förra veckan ägde ett stort stöldförsök rum vid Element Six gamla lokaler. Servrar till ett uppskattat värde av 15 miljoner kronor var på väg att lämna fabriksområdet i skåpbilar. Om det inte vore för att lokalernas ägare och vaktmästaren anade att något konstigt var på gång och stängde av strömmen, så hade brottet kunnat ha fullbordats.

Robertsfors · Published nov 21, 2018 at 07:15

Mikael Bergmark, ägaren till Element Six gamla lokaler i samtal med vaktmästaren beslutade sig för att stänga av strömmen så att grindarna inte gick att öppna.

– Det var dramatiskt ... förskräckligt, säger Mikael Bergmark som naturligtvis ändå är glad att brottet inte fullbordades.

Efter att Mikael ringt polisen kunde polisen ta tjuvarna på bar gärning, genom att grindarna inte gick att öppna.

– Det var nog mer tur än skicklighet att vi lyckades stoppa dem, samtidigt är personer som arbetar på fabriksområdet nog vana vid ett säkerhetstänk genom att det har varit diamanttillverkning där tidigare, menar Mikael.

Mikael är uppenbart besviken på att några av de som utfört brottet enligt honom arbetat vid ett tyskt företag som arbetat med att sköta om servrarna åt ett annat tyskt företag, Value Chain.

– Några av personerna har jag samarbetat med i ett års tid, så det klart att man är besviken, men några andra av de som togs in i förhörsrummet samtidigt som jag var på förhör kände jag inte igen, berättar Mikael som menar att det rör sig om ett insiderbrott.

I veckan kommer en av ägarna till det tyska företaget Value Chain som äger servrarna till Robertsfors för att starta upp verksamheten.

– Ja de var ju väldigt lättade och för mig hade det varit ett otroligt stort slag om de lyckats stjäla servrarna.

Mikael har även en teori om varför kuppförsöket ägde rum en vardag och inte på en helgdag, vilket han menar borde ha varit mer fördelaktigt eftersom det då är betydligt mindre aktivitet vid området.

– En kommunal verksamhet skulle flytta in och därför tror jag att de hade bråttom att hinna göra detta innan. Annars hade det blivit svårare att få ut grejerna.

De sex misstänkta gärningsmännen som är i 20-30 årsåldern anhölls men samtliga släpptes i brist på bevis efter söndagens häktningsförhandlingar. Åklagaren har inte gått att nå för en kommentar och Åklagarmyndighetens presstjänst kan bara konstatera att männen släppts på fri fot. Vad tycker Mikael Bergmark om beslutet?

– Det var förvånande. Men de kanske tänker att det inte var några ”supertunga kriminella” så att de går att få tag på senare i en utredning.

– Sedan hade de ju inte brutit sig in utan hade rätt att vara på området, vilket kan ha varit förmildrande trots att de hade lastat in hundratals med servrar i skåpbilar. Men jag tror att flera av de gripna fortfarande är misstänkta, avslutar Mikael.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...