Söndag 18 april 2021

Västerbottens Mellanbygd

Viljan att vaccinera sig har varit hög bland personalen på Robertsfors särskilda boenden. Foto: REGION VÄSTERBOTTEN

Särskilda boenden snart vaccinerade

Snart är alla på särskilda boenden i Robertsfors kommun vaccinerade mot covid-19. Men när det gäller vaccinering inom hälsocentralens område finns utmaningar i både lokal- och personalbrist.

MELLANBYGDEN · Published feb 24, 2021 at 07:15

Inom kommunens verksamhetsområde har vaccinationerna hittills gått mycket bra. Under vecka nio räknar man med att alla på särskilda boenden ska ha fått sin andra dos av vaccinet mot covid-19.

– Vi har vaccinerat alla boende och på boendeenheterna ligger det över 80 procent på alla. En enhet ligger på 97 procent. Så det är en hög andel personal som är vaccinerade, säger Åsa Bygdeson, koordinator för vaccineringen i Robertsfors kommun.

Hon är nöjd över vaccinationsläget.

– Vi har så hög andel personal som har velat vaccinera sig. De som har tackat nej har haft skäl. De kanske har haft covid eller varit gravida. Det har inte varit som man pratat om i vissa kommuner att det funnits ett motstånd utan tvärtom.

Fortfarande kommer det små volymer vaccin men antalet doser som levereras ökar hela tiden. Under denna vecka skulle vaccinationen påbörjas inom hemsjukvården.

När en mer allmän vaccinering kommer igång ligger det på Regionen och därmed hälsocentralernas ansvarsområde. I Robertsfors är utmaningarna flera. Bland annat lokalbrist på grund av en omfattande renovering som delvis härrör sig från en större vattenskada. Här tittar man på möjligheten att använda andra lokaler.

Hälsocentralen har fått några doser vaccin som blivit över från kommunens verksamhet. En del av det är tänkt att användas till pensionärer som sedan ska kunna komma in och jobba som timanställda och hjälpa till med vaccineringen. Personalbrist är nämligen en annan utmaning när det gäller vaccineringen.

– Som det ser ut nu så har jag ingen ordinarie personal som kan vaccinera. Vi får göra så gott vi kan, säger Mona Andersson, tillförordnad avdelningschef på hälsocentralen i Robertsfors.

Det planeras för en större allmän massvaccineringscentral i Umeå som är tänkt att ha ett mobilt team.

– Då får man låta de hjälpa till med de som inte vi mäktat med att vaccinera. Men det som är prio ett nu är att kommunen ska få allt det vaccin de behöver till boende och hemsjukvård. Sen kommer jag att prioritera de som har hemtjänst.

Det som försvårar är också att Pfizers vaccin måste blandas och sedan användas inom sex timmar. Men Ibland svarar är de som ska vaccineras inte i telefon eller är sjuka. Då får någon annan det istället.

– Vi måste ju veta på morgonen hur många som ska vaccineras under förmiddagen. Och likadant på eftermiddagen. På så sätt ska vi inte få nåt svinn. Det känns ju som ett prio ett. Att vi inte ska få nåt svinn. Lyckas vi då inte plocka in nån annan då ser vi till att vaccinera nån annan för att använda upp sprutan, säger Mona Andersson

När får ni annat vaccin än Pfizers?

– Vi har fått förfrågan men har varit tvungna att tacka nej. Vi har ju inte personal som kan vaccinera. Men vi gör så gott vi kan utifrån de förutsättningar vi har.

Fler nyheter från Robertsfors och mellanbygden

Nils hade kostsam snövinter i maskinförarskogen

FLARKEN Letande efter översnöat virke, problem med framkomligheten, halverad produktion i skördaren och kraftigt ökad bränsleförbrukning. Skogsföretagaren Nils Burlin har ”hängt...
Mellanbygden rekommenderar

Ett växande Lely Center

FLARKEN Företaget Lely Center i Flarken som bygger och renoverar stall går som tåget. 2018 bildade man ett systerföretag som heter Fjössystem Sverige AB som innebar ökade...

Succétränaren tar ett sabbatsår

BUREÅ/SKELLEFTEÅ Bureå har på senare år haft en fin tradition av unga och framgångsrika fotbollstränare. Mest framgångsrik är nog Fredrik Asplund, som snudd på förde Moröns damer till allsvenskan i fjol.

Utvecklingsplan i nytt skede

ROBERTSFORS Planeringen kring stationsområdet för Norrbotniabanan går nu in i ett nytt skede. Den tidigare utredningen måste ändras något då Trafikverket flyttat stationsläget en...

Lärdomar från pandemin

ROBERTSFORS/LÄNET Beredskapen fanns men pandemin gjorde att planer fick omsättas i praktisk verklighet. Den tydligaste bristen både på lokal och riksnivå är tillgången på...
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport