Måndag 25 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

På hälsocentralen i Robertsfors utförs det coronaprovtagning (bilden ej från hälsocentralen). Foto: PIXABAY

Särskilda ingångar ska minska smittorisk

Robertsfors hälsocentral har sedan ett tag tillbaka anpassat ingångarna beroende på i vilket syfte man söker vård. Man har numera särskilda ingångar, för de som bland annat kommer för att testa sig för coronavirus.

Robertsfors · Published maj 15, 2020 at 11:15

– Vi har delat av så att patienter och de som kommer akut inte ska träffas. Vi har en infektionsingång, där patienterna som ringer och har ont i halsen går in, då bokar vi så att de får komma i en egen sluss, förklarar Carola Degerman, verksamhetschef vid Robertsfors hälsocentral.

– Sedan har vi personalprovtagning för kommunens personal och för Regionens personal som arbetar nu.

Personalen sitter kvar i bilen och så tar vårdpersonal med skyddsutrustning prov på personalen utomhus.

Det är inte alla som ringer som får komma för provtagning.

– Man ser först om de behöver, man ska ju försöka klara sig hemma själv om man är sjuk men har man symptom som andningspåverkan så får man komma, det görs en bedömning.

Provtagning äger rum varje vardagseftermiddag och ett svar på ett coronatest tar 1-2 dagar.

– Är det ett positivt svar så ringer viruslabb till den remiterande läkaren så att patienten får svar på en gång. Då ringer vi upp. Är det ett negativt svar så lägger vi in det negativa provsvaret i journalen så att man kan läsa det på e-tjänster om man har det, annars ringer vi upp.

Har man tagit prov så ges information om hur man ska förhålla sig .

– Så länge man inte fått svaret så ska man tänka att man är positiv.

Undviker många att söka vård för att de är rädda för smitta?

– Från början var det många som bokade av, men nu har akuta patienter börja söka vård igen. Det finns fortfarande patientgrupper som vill avvakta ett tag till, exempelvis vid årskontroller, då vill de vänta till hösten.

Ung kvartett ska ta plats i RIK 2

ROBERTSFORS En sen uppflyttning och Robertsfors IK 2 återfinns i division 4 den här säsongen. Laget är ungt i sin helhet men ändå sticker en ung kvartett ut.

Hantverkare håller öppet

RATAN I tider då mycket annat ställs in så kommer hantverkarna på Hantverk i Ratan att hålla öppet i sommar. Tre nya hantverkare kommer att husera i hamnmagasinet.

Berättarens ord nu i bokformat

BYGDSILJUM En berättarkurs behövde kurslitteratur, så Thomas Andersson satte sig ned och reflekterade över sina 30 år inom den muntliga konstformen. Resultatet finns nu i...

Nytt kommunalråd lämnar landsbygden

RENBERGSVATTNET När Evelina Fahlesson (S) den 1 juli flyttar från Renbergsvattnet till Skellefteå bryts trenden med Skellefteås kommunalråd bor på landet. Men både hjärta och hjärna finns kvar i Renbergs, menar Evelina, som hoppas kunna återvända en dag.

7-Mila vill bli dubbelt så stora

7-MILA Årets upplaga av 7-Mila genomfördes i ett väder som var en smärre katastrof med hård blåst och hällregn. Trots det deltog 600 åkare. Nu satsar långloppet på att växa...

Skolor föreslås läggas ned

ROBERTSFORS KOMMUN Skolstrukturen i Robertsfors kommun utreds. En första delrapport innehåller bland annat förslag på en nedläggning av grundskolorna i Åkullsjön och Djäkneboda.