Söndag 31 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Seger efter 980 dagars väntan

Det närmade sig fyrsiffrigt, men efter 980 dagars väntan kom äntligen trendbrottet. Flarken kunde i söndagens Robertsforsderby besegra Bygdeå med 3-1 (2-0) efter viss dramatik. Segern var hemmalagets första i seriespel sedan 18 september 2016.

FLARKEN · Published jun 1, 2019 at 08:00

"Men när längtan blir till gråt / vill han klockan skynda på / snälla, ta mig tusen dagar härifrån".

Raderna kommer från en låt med Perssons Pack från 1991 och nog har säkert liknande tankar vandrat genom huvudet på en och annan Flarkenspelare de senaste säsongerna. I söndagens match mot Bygdeå var det 980 dagar sedan Flarken vann i seriespel.

– Det är väl så dyster statistik som man kan hitta, men ur ett matchperspektiv är det här som vilken match som helst; bara in och göra sitt bästa för att greja tre poäng, sa Flarkenmålvakten Joakim Eriksson, som ändå anade att trendbrottet låg i luften.

Bygdeås tränare Signar Danielsson var försiktigt optimistisk efter 0-5 mot Renbergsvattnet och 0-3 mot Bjurfors.

– Jag hoppas vi mött de två bästa lagen nu. Mot Flarken får vi ta det försiktigt, hålla tätt i början, hålla ihop laget och snacka mycket.

Matchen började med lågt tempo och kvalitet och båda målvakterna fick värma upp med några lätta skott.

Svårare blev skotten i 28:e minuten, när Balla Sidibe tog ned ett inlägg vid målområdeslinjen och krutade in 1-0.

Fyra minuter senare kom 2-0. Yttermittfältaren Saher Mohammed – som inte alltid gör sina aktioner med högsta kvalitet, men alltid med full fart – jagade i kapp en boll vid kortlinjen och slog ett fint inlägg. Rauf Jafari mötte med huvudet och det blev en perfekt diagonal lobbnick som ramlade ned i bortre hörnet.

I andra halvlek lyfte Bygdeå upp spelet och fick periodvis till en riktigt bra press. Oförmågan att göra mål var dock slående.

Men så, i 77:e minuten, kom äntligen målet. Efter 527 minuters torka gjorde Filip Nording Bygdeås första balja efter comebacken.

Det väckte nerverna och nagelbitandet hos en hårt prövad hemmapublik och de hade skäl att oroas. Bygdeå lassade in frisparkar i straffområdet och det var bara ren tur, för Flarken, att bollen inte studsade in.

När Balla Sidibe distinkt hängde upp 3-1 med bara minuter kvar var matchen avgjord. 980 dagars väntan var över.

– Jag respekterar motståndarna, men idag spelade vi verkligen tillsammans som ett lag. Alla sa innan matchen att vi skulle följa vår plan, sa Balla Sidibe, nöjd tvåmålsskytt.

Bäst på plan var kanske ändå Eric Asgre, som gjorde en fantastiskt fin insats som mittback.

– Jag spelar helst på mittfältet, men då vi haft försvarsproblem var jag back idag. Alla kämpade och det var skönt att vi lyckades vinna, sa Eric.

Även om Bygdeå fortfarande står på noll poäng, så är åtminstone nollan i målkolumnen utraderad. Det svarade Bygdeås bästa spelare, Filip Nording, för.

– Det var skönt att göra mål, förhoppningsvis kan vi fortsätta med det. Det kändes som de hade matchen hela tiden och spelade mer boll än vi gjorde. Att vinna mot dem i höst blir ett mål.

När hemmalaget och publiken nöjda vandrade hem var det kanske med några rader av Perssons Pack på läpparna: "Stopp! Hej, hallå! / Jag ville bara säga / Du är inte ensam / Om att bära denna längtan..."

Flarken-Bygdeå: 3-1 (2-0)

  • 1-0 ('28) Balla Sidibe, 2-0 ('32) Rauf Jafari, 2-1 ('77) Filip Nording, 3-1 ('87) Balla Sidibe
  • Avslut (på mål): 16-14 (9-7)

Kritisk mot kulturmiljöregler

Robertsfors Anders Persson nekades att lägga tegelimiterat plåttak på sin villa och fick även nej på sin överklagan. Han gav upp kampen till slut och har nu lagt ett tegeltak....

Glädjebesked till föreningar

LÖVÅNGERBYGDEN Hårt prövade byaföreningar har sett sina lokalers nyttjandetimmar störtdyka under våren på grund av coronaviruset. Men den 19 maj kom ett glädjebesked. Skellefteå...

Oklart kring havscamping

SIKEÅ HAMN Långtidscamparna på Sikeå havscamping har sagts upp. Campingen för korttidsgäster kommer att vara öppen i sommar men många frågor återstår för den populära campingen.

Bureå störst i toppmötet

ROBERTSFORS Ålder och erfarenhet blev avgörande när Bureå bortabesegrade Robertsfors herrjuniorer i lördags. Matchen slutade 2-3 (1-1) efter hattrick från Bureås Khair Sediki och...