Fredag 16 november 2018

Västerbottens Mellanbygd

"Det finns mycket att göra och det känns fantastiskt att få göra det här i norr" säger Maria Forssell. Foto: VIKTOR LAGERBORG

Sikeåföretag visade framfötterna i Spanien

Sikeåföretaget Prevly arbetar mycket med att utveckla klövvården så att den blir bättre för såväl djur och övrig natur som människor. Nyligen medverkade de på en stor konferens för europeiska mjölkbönder i Spanien för att prata om detta.

Sikeå · Published jul 5, 2018 at 07:15

Klövvården delar många framtida utmaningar med andra områden, inte minst inom vården. En mycket viktig fråga är att minska antibiotikaanvändningen.

– Då är det väldigt viktigt att jobba förebyggande så att det inte behövs antibiotika lika ofta och djuren inte blir sjuka, säger Maria Forssell, vd på Prevly.

Det är också en fråga om rutiner.

– Ute i Europa så är det mycket att när ett problem dyker upp så åtgärdar man problemet men problemet med det är att om en ko haltar så är det oftast toppen av ett isberg, det finns underliggande orsakar, säger hon.

Tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och lokala bönder arbetar Prevly också för att utveckla klövvården, berättar hon:

– Vi har precis avslutat ett test med alternativa klövbad på en gård här i trakten och sen är det Christer Bergsten på SLU som analyserar resultaten objektivt.

Ett annat område är de kemikalier som används vid klövvård.

– På många håll i Europa används fortfarande formaldehyd och det är dåligt både ur miljösynpunkt och för bönderna som använder det så vi försöker hitta alternativa kemikalier, säger Maria Forsell.

Monster invaderade

ROBERTSFORS Det tecknades monster som kanske aldrig förr på biblioteket i Robertsfors under kulturlovet. Illustratören Johan Åberg var den som gav inspiration.

Komiskt med ångest under

Robertsfors I torsdagskväll på Centrumhuset utspelade sig den omtalade föreställningen ”Family Feelings”, som med sina komiska inslag fick hela publiken att fnissa men som också...