Söndag 17 november 2019

Västerbottens Mellanbygd

Skolan har nolltolerans mot kränkningar, säger Hilda Vidmark, chef för Elevhälsan i Robertsfors. Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Skolan löste problemen med en riktad resurs

Under vårterminen 2019 anmäles drygt tre gånger så många anmälningar om kränkande behandling vid skolorna i Robertsfors som under vårterminen 2018.
– Statistiken visar att skolan följde skollagen till punkt och pricka och tog tag i problemen direkt, säger Hilda Vidmark, chef för Elevhälsan i Robertsfors kommun.

Robertsfors · Published nov 4, 2019 at 07:00

I artikeln här intill redovisar Mellanbygden sammanställningen över inkomna ärenden om kränkande behandling, som redovisats i barn- och utbildningsutskottet.

Bland annat sticker Tundalsskolan årskurs 4–6 och skolan i Bygdeå ut med flest antal inkomna ärenden.

– Det handlade om klasser där man hade en jobbig psykosocial arbetsmiljö, säger Hilda Vidmark, chef för Elevhälsan.

För att råda bot på sakernas tillstånd fick klasserna tillgång till en tillfällig riktad resurs i form av en kurator som gick in och samverkade med föräldrar och skolan under en termin och kunde den vägen åtärda problemen.

– Statistiken kan man tolka som att skolan följer Skolverkets rutiner och skollagen till punkt och pricka och har nolltolerans när det gäller kränkningar, oavsett vad det handlar om, säger Hilda Vidmark.

– Vi uppmärksammar och agerar tydligare idag än vad man kanske gjorde tidigare.

Kärring på irrfärd släppte bok

ÅNÄSET Den är lite av en uppmuntran till de som av olika skäl inte ger sig iväg på utlandsresor. Nyligen släppte Ann-Britt Åström i Ånäset boken ”En kärrings irrfärder”.

Hade 61 bilar på tomten – hotas av vite på 80 000

MELLANBYGDEN En fastighetsägare i mellanbygden hotas av ett vite på 80 000 kronor om han inte städar bort skrotbilar från gården. Vid miljöinspektörernas besök hade...

Finns på plats när det krisar

ROBERTSFORS KOMMUN En kris eller olycka har ofta fler berörda än bara de direkt inblandade. Vid behov kan därför kommunens krisgrupp, POSOM, gå in. Nu görs ett utvecklingsarbete...

Smidig start för Robertsfors

ROBERTSFORS Futsalsäsongen har börjat stabilt för det högst rankade herrlaget Robertsfors FF. De är obesegrade efter tre matcher och trivs i division 1, även om det gärna fått...