Fredag 16 november 2018

Västerbottens Mellanbygd

Spännande besök på Dåva

Ett spännande besök på bland annat Dåvamyran avslutade ett arbete som fritids Miramis jobbat med under året när det gäller miljö och återvinning. Nu har barnen koll på det mesta.

ROBERTSFORS · Published jun 21, 2018 at 11:15

Barnen på fritids Miramis i Robertsfors har under terminen fått se på mycket filmer om sophantering och källsortering, de har besökt Fagerlidens återvinningscentral och återvinningsstationen bakom Coop.

– Framförallt handlar det om den här generationen som ska vidare. De behöver ju veta det här. Och de är ganska duktiga, säger Lena Hammarsten, fritiidspedagog.

Besöket på Dåvamyra blev en verklig upplevelse då barnen fick en rejäl inblick anläggningen där 300 lastbilar varje dygn lämnar sopor som sedan bränns och värmer hela Umeå stad.

– Jag visste inte att de hade typ en sån där kran, säger Axelia Boström som liksom de övriga barnen fascinerats av den krok som lyfter soporna in i förbränningsugnen.

– Den var stor, säger Tina-Linn Sandberg.
Miljötänket finns också redan hos barnen. Att post it-lappar inte fick gå bland papper på grund av limmet visste de när de fick sortera skräp på Dåvamyran.

Axelia Boström tänker på miljön även i vardagen.

– Om vi hittar nåt typ trä i skogen så säger pappa att vi ska ta bort det men jag säger att man kan bygga nåt av det, säger hon.

Barnen har också sytt tygväskor för att ersätta plastpåsar.

Jag visste inte att de hade typ en sån där kran.

Monster invaderade

ROBERTSFORS Det tecknades monster som kanske aldrig förr på biblioteket i Robertsfors under kulturlovet. Illustratören Johan Åberg var den som gav inspiration.

Komiskt med ångest under

Robertsfors I torsdagskväll på Centrumhuset utspelade sig den omtalade föreställningen ”Family Feelings”, som med sina komiska inslag fick hela publiken att fnissa men som också...