Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Spännande besök på Dåva

Ett spännande besök på bland annat Dåvamyran avslutade ett arbete som fritids Miramis jobbat med under året när det gäller miljö och återvinning. Nu har barnen koll på det mesta.

ROBERTSFORS · Published jun 21, 2018 at 11:15

Barnen på fritids Miramis i Robertsfors har under terminen fått se på mycket filmer om sophantering och källsortering, de har besökt Fagerlidens återvinningscentral och återvinningsstationen bakom Coop.

– Framförallt handlar det om den här generationen som ska vidare. De behöver ju veta det här. Och de är ganska duktiga, säger Lena Hammarsten, fritiidspedagog.

Besöket på Dåvamyra blev en verklig upplevelse då barnen fick en rejäl inblick anläggningen där 300 lastbilar varje dygn lämnar sopor som sedan bränns och värmer hela Umeå stad.

– Jag visste inte att de hade typ en sån där kran, säger Axelia Boström som liksom de övriga barnen fascinerats av den krok som lyfter soporna in i förbränningsugnen.

– Den var stor, säger Tina-Linn Sandberg.
Miljötänket finns också redan hos barnen. Att post it-lappar inte fick gå bland papper på grund av limmet visste de när de fick sortera skräp på Dåvamyran.

Axelia Boström tänker på miljön även i vardagen.

– Om vi hittar nåt typ trä i skogen så säger pappa att vi ska ta bort det men jag säger att man kan bygga nåt av det, säger hon.

Barnen har också sytt tygväskor för att ersätta plastpåsar.

Jag visste inte att de hade typ en sån där kran.

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...