Tisdag 21 januari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Sport för känsliga nosar lämplig för alla hundar

Sporten Nosework har snabbt blivit populär sen den kom till Sverige. I Robertsfors finns en grupp som både tränar och tävlar regelbundet med sina hundar.

ROBERTSFORS · Published jan 1, 2020 at 11:15

Namnet Nosework antyder vad hela aktiviteten går ut på, nämligen att hundarna får använda det de är så oerhört bra på. Att använda sitt luktsinne.

Vid Nosework göms möbeltussar som preparerats med antingen eucaluptys, lavendel eller lagerblad. Hundens jobb är att leta rätt på möbeltussen. Och det gör de förvånansvärt snabbt.

Hanna Bergström och Maria Adlerborn är två av de hundägare som fått tillåtelse att träna sina hundar i Robertsfors IK:s lokaler. Mellanbygden fick hänga på och med egna ögon se hur oerhört välutvecklade hundarnas luktorgan är.

Sporten kan utövas både utomhus och inomhus. Nu var det så milt så Hanna och Maria hade satt första stationen på en bil ute.

Hanna Bergströms australian shepherd Bonzo behövde inte många sekunder för att nosa rätt på möbeltussen som fästs under dragkroken på bilen.

Nosework passar alla hundar. Stora som små, gamla som unga.

– Vi började med Nosework då jag pensionerade honom från agility. Hans syn började bli så dålig. Det är ju bra då man kan byta från en fysisk krävande aktivitet till lite hjärngympa, säger Hanna Bergström.

För att börja med Nosework behöver hunden tränas på att leta sig fram till dofterna.

– Först och främst måste de lära in doften. Börja med en tuss i en pappmugg eller en burk. När hunden luktar mot den så ger man en belöning. Sen ökar man på, säger Maria Adlerborn.

Nästa pass blir inomhus. Marias boardercollie Jizza hittar snabbt de gömda tussarna. När hunden markerar höjer Maria handen. Är markeringen rätt blir det 25 poäng. Är den fel får man just fel. Tre fel är max på en tävling.

– Man måste kunna läsa hunden, säger Maria Adlerborn.

Jizza är ytterligare ett exempel på hur Nosework kan ersätta en krävande fysisk aktivitet. Jizza tävlade i agility innan men slet av ett korsband och var tvungen att sluta.

Och Jizza är ett bra exempel på att hundar verkligen gillar att nosa rätt på saker.

– Hon älskar det. Hon tycker det är så himla kul, säger Maria Adlerborn.

Tävlingarna är populära och målet är att få en tävling till Robertsfors. Problemet är avsaknad av lokal.

– Det är det som är det stora problemet, säger Maria Adlerborn som gärna tar emot tips om någon vet en lämplig lokal.

Det är ju bra då man kan byta från en fysisk krävande aktivitet till lite hjärngympa.

Allt färre renar dödas i trafiken

LÄNET Antalet olyckor med renar minskar kraftigt i Västerbotten. De senaste fem åren har antalet olyckor minskat med drygt 40 procent. – Vi har fått större gehör för problemet...

Elpriset styr vattenkraften

LÄNET Elpriset har fått en allt större betydelse för när vattenkraftsbolagen väljer att producera elström. När inte priset är tillräckligt högt väljer allt fler att spilla ut...

50 000 kronor i 7-milapotten

ROBERTSFORS 50 000 kronor finns i potten när den 50:e upplagan av skidloppet 7-mila mellan Vindeln och Robertsfors åks denna vinter söndag 16 februari.

Superlokal bredbandsleverantör

GUMBODA Flera tjänsteleverantörer har nu börjat leverera internet i Robertsfors stadsnät. En av dem är riktigt lokal och finns i Gumboda.