Måndag 13 juli 2020

Västerbottens Mellanbygd

Sport för känsliga nosar lämplig för alla hundar

Sporten Nosework har snabbt blivit populär sen den kom till Sverige. I Robertsfors finns en grupp som både tränar och tävlar regelbundet med sina hundar.

ROBERTSFORS · Published jan 1, 2020 at 11:15

Namnet Nosework antyder vad hela aktiviteten går ut på, nämligen att hundarna får använda det de är så oerhört bra på. Att använda sitt luktsinne.

Vid Nosework göms möbeltussar som preparerats med antingen eucaluptys, lavendel eller lagerblad. Hundens jobb är att leta rätt på möbeltussen. Och det gör de förvånansvärt snabbt.

Hanna Bergström och Maria Adlerborn är två av de hundägare som fått tillåtelse att träna sina hundar i Robertsfors IK:s lokaler. Mellanbygden fick hänga på och med egna ögon se hur oerhört välutvecklade hundarnas luktorgan är.

Sporten kan utövas både utomhus och inomhus. Nu var det så milt så Hanna och Maria hade satt första stationen på en bil ute.

Hanna Bergströms australian shepherd Bonzo behövde inte många sekunder för att nosa rätt på möbeltussen som fästs under dragkroken på bilen.

Nosework passar alla hundar. Stora som små, gamla som unga.

– Vi började med Nosework då jag pensionerade honom från agility. Hans syn började bli så dålig. Det är ju bra då man kan byta från en fysisk krävande aktivitet till lite hjärngympa, säger Hanna Bergström.

För att börja med Nosework behöver hunden tränas på att leta sig fram till dofterna.

– Först och främst måste de lära in doften. Börja med en tuss i en pappmugg eller en burk. När hunden luktar mot den så ger man en belöning. Sen ökar man på, säger Maria Adlerborn.

Nästa pass blir inomhus. Marias boardercollie Jizza hittar snabbt de gömda tussarna. När hunden markerar höjer Maria handen. Är markeringen rätt blir det 25 poäng. Är den fel får man just fel. Tre fel är max på en tävling.

– Man måste kunna läsa hunden, säger Maria Adlerborn.

Jizza är ytterligare ett exempel på hur Nosework kan ersätta en krävande fysisk aktivitet. Jizza tävlade i agility innan men slet av ett korsband och var tvungen att sluta.

Och Jizza är ett bra exempel på att hundar verkligen gillar att nosa rätt på saker.

– Hon älskar det. Hon tycker det är så himla kul, säger Maria Adlerborn.

Tävlingarna är populära och målet är att få en tävling till Robertsfors. Problemet är avsaknad av lokal.

– Det är det som är det stora problemet, säger Maria Adlerborn som gärna tar emot tips om någon vet en lämplig lokal.

Det är ju bra då man kan byta från en fysisk krävande aktivitet till lite hjärngympa.

Vid publik till Viddas koncert

ROBERTSFORS På söndagskvällen var det premiär för ”Musik i sommarkväll”, när Robertsfors kyrka gästades av skönsjungande tjejgruppen Vidda från Skellefteå.

Skrotbilar stort problem

ROBERTSFORS KOMMUN Mer än 140 skrotbilar finns på tomter där Robertsfors kommun vill ha bort större delen av bilarna. Och det kan bli dyrt om anvisningarna att städa inte följs.

Nytt datum för inresor

CORONA UD har från och med den 30 juni hävt reseavrådan för ett flertal länder inom EES medan man förlängt avrådan till länder utanför EES till den 31 augusti. Numera gäller även...

Flarkens kapell fyller 100 år

FLARKEN Den gamla skolan blev för trång att hålla till i så Flarkenborna byggde sig ett eget kapell. I år är det 100 år sedan den ståtliga byggnaden invigdes.
Sport