Lördag 21 september 2019

Västerbottens Mellanbygd

Ros-Marie Elfridsson, lärare och specialpedagog och Hilda Vidmark, rektor på Lärcentrum är nöjda över den bredd av utbildningar Lärcentrum kan erbjuda. Däremot har inte namnet satt sig hos kommunmedborgarna. Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Stor bredd på Lärcentrum

Många har nog uppfattningen att Lärcentrum i Robertsfors ”bara” är SFI och utbildning för nyanlända. Men Lärcentrum har hela den kommunala vuxenutbildningen med ett mycket brett utbildningsprogram samtidigt som man även ansvarar för SFI.

ROBERTSFORS · Published sep 12, 2019 at 11:15

Vid Mellanbygdens besök har precis ett branschråd avslutats. I rådet ingår en grupp företagare som erbjuder praktikplatser för den industriutbildning som Lärcentrum drog igång i våras.

– Den utbildningen är utformad i samråd med de lokala industriföretagen, säger Hilda Vidmark, rektor för Lärcentrum.

Industriutbildningen är ett exempel på åtgärder som görs i kommunen för att åtgärda bristen på utbildad arbetskraft. En annan är den barnskötarutbildning som startats med hjälp av stöd från omställningsfonden. Utbildningen riktar sig till personer som idag har någon form av anställning i kommunen men saknar formell kompetens.

En tredje utbildning är den vårdutbildning som bedrivs i två klasser. En på helfart, en på 50 procent. På Lärcentrum har man sett värdet av att kombinera svenskaundervisning för nyanlända med andra utbildningar för att på sä sätt få dem snabbare ut på arbetsmarknaden.

– Alla de som kombinerar svenska med vårdutbildning jobbade i sommar som vikarier inom vården och de har varit väldigt uppskattade, säger Hilda Vidmark.

Lärcentrum fick sitt namn då verksamheten flyttade från Jenningsskolan för några år sedan i och med att kommunens gymnasieutbildnig lades ner. Lågstadiet flyttade då in på Jenningsskolan och den kommunala vuxenutbildningen inklusive SFI fick lågstadiets före detta lokaler på Tundalsskolan. Och fick just namnet Lärcentrum.

– Jag tror att Lärcentrum inte har blivit ett namn som satt sig i kommunmedborgarna så vi jobbar lite med det, säger Hilda Vidmark.

Om man som vuxen vill studera så är en väg att ta kontakt med Lärcentrum och Studie och yrkesvägledaren. Olika möjligheter till finansiering via CSN finns och Lärcentrum kan om behovet finns förmedla olika yrkesutbildningar.

Lärcentrum har tre ord som man tycker beskriver verksamheten och det tänk som finns.: Morot, motor och mötesplats.

– Vi vill försöka vara både morötter, att visa på olika möjligheter som finns, en motor som stimulerar tillväxt både när det gäller kompetensförsörjning men även hos den enskilda människan. Och så brukar vi säga att vi vill vara en mötesplats, säer Hilda Vidmark.

Jag tror att Lärcentrum inte har blivit ett namn som satt sig i kommunmedborgarna

Lärcentrum Robertsfors

Har cirka 150-200 elever inskrivna. Handhar både den kommunala vuxenutbildningen och SFI samt sköter och förmedlar olika typer av yrkesutbildningar.

Skänker priset vidare till Futebol dá força

BYGDSILJUM I somras vann Martinsons Skogsnolias jämställdhetspris på 20 000 kronor. Pengarna kommer nu att skänkas vidare till organisationen Futebol dá força som utbildar...

Lumpargäng från 60-talet träffas ännu

LÖVÅNGER/ÅNÄSET Ett lumpargäng som gjorde sin värnplikt vid P5 Pansarregemente i Boden och muckade 1962 har sedan 80-talet fortsatt att träffa varandra och hållit gemenskapen vid...

Lyckat för besökscentret

BURTRÄSK Öppethållandet på Västerbottensost besökscenter utökades med cirka fem veckor denna sommar. Nu har domen kommit i form av färsk statistik efter säsongsavslutningen den 1...

Snart bakas nytt bröd i bagarstugan i Burträsk

BURTRÄSK Bagarstugan i Burträsk skall rustas upp. Arbetet kommer att pågå från den 4 november till den 1 mars 2020. Under denna tid är bagarstugan stängd för bakning.