Tisdag 25 februari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Dagcenter är ett av de ställen där nedskärningar föreslås när sociala sektorn i Robertsfors ska spara. Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Stor oro inför besparingar

Funktionshindrade ser ut att drabbas hårt när sociala sektorn i Robertsfors ska spara pengar. I måndags träffades oroliga anhöriga och personal för att diskutera förslaget och vad man kan göra åt det.

ROBERTSFORS · Published jan 15, 2020 at 11:50

– Det är inte många dagar man känner att man ger dem det de behöver. Och nu ska det bli ännu värre.

Orden kommer från en av många oroliga deltagare på mötet som samlat ett tjugotal personer.

Besparingsförslaget är en del i de 3,9 miljoner kronor som sociala sektorn ska spara enligt budgetdirektivet från kommunstyrelsen. Inom funktionshider ska 1,5 miljoner sparas. Det här innebär att 1,47 tjänster vardera ska bort på gruppboendena Bergmästargatan och Bäckvägen. I antal personaltimmar blir effekten 55 timmar mindre per gruppbostad och vecka.

Dessutom ska 0,65 procents tjänst dras ner på Dagcenter. 3

– Över 50 timmar i veckan. Det är en omöjlighet. Plus då Dagcenter, säger en av deltagarna på mötet.

Mari Viberg, C, vice ordförande i sociala utskottet jobbar även inom funktionshinderområdet. Hon har sin uppfattning klar.

– Jag tycker att det är jättekorkat. De drabbar ju de vi ska hjälpa i första hand. Först drabbar det personalen, sen drabbar det brukarna. De kommer inte att få det de behöver.

Personalen befarar att det kommer att innebära ensamarbete i framtiden vilket blir en risk för både personal och brukare. De så kallade hemmadagarna ska enligt förslaget också tas bort. Hemmadagar är dagar då brukarna kan vara hemma och få hjälp att ta hand om dagliga sysslor som exempelvis tvätt-och städ.

Fredrik Seidel, anhörig, har sin uppfattning klar.

– Som vi ser det är det här ett stort steg mot ett nytt insitutionssamhälle, säger han.

Fackliga företrädare ska träffa kommunen för en information nu på fredag. Formell förhandling med facket ska sedan ske torsdag den 23:e.

De drabbar ju de vi ska hjälpa i första hand

LRF Konsult blir Ludvig & Co

ROBERTSFORS LRF Konsult byter namn till Ludvig & Co i början av mars. Det nya namnet är egentligen inte så konstigt utan har en mycket tydlig koppling till företagets historia....

Försvaret vill kunna ta över ditt fordon

MELLANBYGDEN Försvarsmakten vill kunna nyttja privata snöskotrar, bilar, lastbilar och motorcyklar i händelse av att krig hotar. Därför pågår nu en förstärkning av totalförsvaret...

Polisen har misstänkt efter smitningsolyckan

ÅNÄSET Polisen har nu en misstänkt efter den smitningsolycka där en person blev påkörd i Ånäset i söndags. Den påkörde mannen är fortfarande allvarligt skadad.

Shallom valde Umeå FC

ROBERTSFORS Robertsfors IK fortsätter rusta inför comebacken i division 3, men det blir utan Shallom Kidane. Den talangfulle forwarden kommer spela med Umeå FC i U17-allsvenskan...