Onsdag 3 mars 2021

Västerbottens Mellanbygd

Bo Dahlgren på Edfastgårdens äldreboende fick sin första dos vaccin mot covid-19 i förra veckan. Foto: ÅSA BYGDESON

Stor vilja att vaccineras i Robertsfors

Uppslutningen av människor som vill vaccinera sig är stor i Robertsfors. Vaccineringen inleddes första veckan i januari på särskilda boenden.

ROBERTSFORS · Published jan 20, 2021 at 07:15

Personal och boende på äldreboendet Lövlunden i Robertsfors var först ut i kommunen med att få första dosen av vaccin mot covid-19. Under förra veckan skulle personal och boende på Edfastgården i Robertsfors vaccineras.

Vaccineringen skulle sedan fortsätta på boenden i Ånäset.

– Vi vaccinerar som i en bubbla. Så man får både de boende och de som är närmast kringom, säger Åsa Bygdeson, koordinator för vaccinationsverksamheten i Robertsfors kommun.

Hon beskriver läget som intensivt och utmanande, både logistiskt och planeringsmässigt då hanteringen av det första vaccinet från Pfizer kräver en obruten kylkedja.

Viljan att vaccinera sig är däremot stor.

– Just nu står vi i ett läge där vi har färre doser än de som vill vaccinera sig. Det är ett angenämt problem. Det är en stor uppslutning bland personal som vill vaccinera sig. Vi hade varit lite rädda att det inte skulle vara så men det är faktiskt tvärtom, säger Åsa Bygdeson.

Region Västerbotten får totalt 1950 doser vaccin per vecka fram till vecka sex. Från och med den veckan räknar man med 2925 doser per vecka till länet.

Hälsocentralen i Robertsfors får i dagsläget 75 doser per vecka

– Vi hade kanske önskat 150 doser, säger Åsa Bygdeson.

Anledningen till att just särskilda boenden vaccineras först är naturligtvis delvis att de personerna tillhör en riskgrupp. Men även att de inte har möjlighet att isolera sig då de ständigt är omgivna av andra.

Planen är att när vaccinationen på särskilda boenden är klar kommer vaccination att börja ske av hemsjukvårdspatienter.

– Hemtjänstpersonal kommer nog i stor utsträckning att vaccineras på vårdcentralen.

Trots att utmaningen är stor redan nu med relativt få doser vaccin som kommer per vecka tror Åsa Bygdeson att det ska gå bra att börja vaccinera i större omfattning senare. Modernas vaccin som beräknas börja komma i slutet på januari har nämligen en enklare hantering.

– Det vaccinet vi får nu har ju speciella krav på kylkedja. Det transporteras i 70 minus och sen när det tas ut ur sjukhusets frys så ska inte kylkedjan brytas. Sen ska det blandas och är känsligt för skakningar och annat. När vi får ett annat vaccin (Moderna) så kommer det inte vara lika känsligt och ha en enklare hantering.

Trots att vaccinationerna börjat så är det långt kvar till restriktioner kan börja släppas på. 75 doser per vecka är också bara promilletal sett till befolkningen
i Robertsfors kommun.

Den preliminära planen är att särskilda boenden ska vara vaccinerade klart i slutet på januari.

Någon möjlighet för de som inte bor på särskilda boenden men ändå tillhör riskgrupp att vaccinera sig finns däremot inte än, enligt Åsa Bygdeson.

– Där räknar vi med att de kan skydda sig.

Just nu står vi i ett läge där vi har färre doser än de som vill vaccinera sig.

Fler nyheter från Robertsfors och mellanbygden

Robertsfors kvinnor bara 14 sekunder efter

ROBERTSFORS KOMMUN Löneskillnaden mellan kvinnor och män med likvärdigt arbete är i stort sett noll bland anställda i Robertsfors kommun. Det visar den årliga lönekartläggningen.

Sara lär ut skrivande

BYGDEÅ För de som drömmer om att skriva genomförs två kurser under våren i Robertsfors. Det är författaren Sara Wikman, Bygdeå, som genomför kurserna.
Mellanbygden rekommenderar

Nästan halva byn är med i Kalvträsks kår

KALVTRÄSK Det har gått två år sedan Kalvträsk frivilliga brandkår bildade ideell förening för att bättre kunna möta framtiden. Nu står folk till och med på kö för att kunna gå...

Svårare för kår att hitta nya deltidare

BURTRÄSK När räddningstjänsten i Burträsk tillsatte två nya deltidstjänster i höstas var det totalt tre sökande. För ett par decennier sedan kunde söktrycket vara tio gånger så...

VIDEO: Ska dra upp traktor från fem meters djup

DJÄKNEBODA I dag förberedde Ume Assistance, tillsammans med dykare för att dra upp den traktor som åkte genom isen på Djäknebodasjön i Djäkneboda den 17 februari.

Nysätrakrets bidrar till utfodring av vilt

ÅNÄSET Det stora snödjupet gör att djuren i skogen har det svårt. Svenska Jägareförbundet har därför gått ut med bidrag till stödutfodring. Nysätra jaktvårdskrets plussar på...
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport