Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Svingade golfklubban mot cancer

Sol, hårda vindar och en varm stämning. Deltagartaket på 108 spelare nåddes snabbt när Cancergolfen nyligen bjöd in till sitt traditionella arrangemang i Robertsfors, som slår ett slag mot cancern.

ROBERTSFORS · Published aug 23, 2018 at 08:15

Det här var fjärde året som Cancergolfen kör med upplägget att de pengar som samlas in oavkortat går till Lions cancerforskningsfond vid Umeå universitet. Just det behjärtansvärda ändamålet gör att arrangemanget är väldigt lättrott. Såväl tävlingspriser som deltagare är lätt att mobilisera.

– Det går snabbt att "tigga" ihop priser. Företagen är väldigt givmilda. Dessutom står Café Golfbollen för fikat idag, vilket är en fin gest, säger Britt Fält i damkommittén i Robertsfors golfklubb, som tillsammans med Lions står för arrangemanget.

Britt Fält har fullt upp med att ta emot anmälningsavgifterna i luckan på klubbhuset, dit kön ringlar lång. Deltagartaket är satt till 108 spelare, som fördelat på 54 par jämnt ska fördelas över banans 18 hål.

Umeå Sörfors Golfklubb var flitigt representerade i tävlingen. Utanför klubbhuset står Karin Brändström och Eva Enbuske Tapani och lägger upp taktiken för tävlingen.

– Det är en trevlig tävling, fint väder och en bra bana enligt de som varit här, säger Karin Brändström.

– Vi är goda vänner och tycker att vi självklart ska vara med och bidra till Cancergolfen, tillade Eva Enbuske Tapani.

Ute på driving rangen, eller "ranchen" som de mer insatta säger, hörs de klickande ljuden av golfbollar som viner ut i den starka vinden.

Ingemar Jonsson, även han från Umeå Sörfors GK, hoppas på en trevlig dag.

– Det gäller att vara lugn och stabil och spela sitt eget spel, men det är alltid svårt när det blåser.

Även Johan Larsson, inbiten bruksare, finputsar svingen.

– Golf är väldigt roligt och så blir det pengar till Cancerfonden, det är som två flugor i en smäll. Jag ska spela med Mattias Lindberg, så det blir att tjöta på och försöka göra några birdies.

Klockan 10 var alla spelare fördelade över banan och tävlingen tog vid. Med ens blev det väldigt stillsamt vid klubbhuset. Bara två av arrangörerna satt avslappnade kvar i ett av tälten.

– Det är ganska stressigt före tävlingen, men sedan infinner sig lugnet. För de som spelar är det nog ett spänningsmoment, säger Margareta Högberg.

Nöjdheten över det välsmorda arrangemanget var dock tydlig. Upplägget har satt sig.

– Banan har dessutom blivit allt populärare bland Umeåbor, betonar Maj-Lis Persson.

Britt Fält spelade själv en runda och var nöjd när hon återvände fem timmar senare.

– Folk lät nöjda och hade bra scorer. Man slår ett slag mot cancern och det motiverar många att delta.

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Nekades byta till plåttak

Robertsfors Anders Persson ville byta taktäckning på sin 60-talsvilla från lertegel till ett plåttak. Kommunen avslog dock hans bygglovsansökan med hänvisning till att huset...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...