Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Techsam växer med nya lokaler

Elektroniktillverkaren Techsam har nu börjat flytta in i sina nyrenoverade lokaler. Med det finns företaget i två industrihus på Stantorsområdet i Robertsfors.

ROBERTSFORS · Published feb 12, 2019 at 12:15

Techsam flyttade år 2011 sin verksamhet från Ånäset till Robertsfors just på grund av utrymmesbrist. Då totalrenoverades en nedgången industrifastighet på Stantorsområdet i Robertsfors.

Nu har samma typ av satsning gjorts igen men med ytterligare en industrifastighet belägen några hundra meter från den första fabriken som numer kallas Techsam 1.

Den närmare 1600 kvadratmeter stora fastigheten var på slutet förråd men hade före det innehållit en mekanisk industri som använt skärvätskor i form av olja. Lokalerna var i riktigt dåligt skick.

– Det var grisigt så oj, oj, oj, säger Antony Wiklund, platschef på Techsam.

Nu är fastigheten renoverad både in- och utvändigt. Betonggolvet har slipats i flera steg för att få en avledande antistatisk funktion.

För närvarande jobbar tio personer i de nya lokalerna. Tanken är att det inom en knapp månad ska vara 15. Förutom lagerutrymmen används lokalerna för monteringsjobb.

– Initialt kommer vi att ha boxbuilding. Det är när man monterar ett kretskort in i en kapsling tillsammans med transformator, bruksanvisningar och tillbehör, allt paketerat i konsumentkartong så att det blir färdigt för slutkund. Det här är produktion vi haft i våra gamla lokaler men det är utrymmesbrist. Därför startar vi den verksamheten här, säger Antony Wiklund.

Beroende på andra kunders utveckling kan det komma att bli kretskortstillverkning även i de nya lokalerna.

– Vi har en långsiktig plan att vid behov kunna flytta hit kretskortstilverkningen för de kretskort som slutmonteras här.

När Techsam flyttade till Robertsfors 2011 hade företaget 25 anställda. Idag är man 58 och Robertsfors kommuns största privata arbetsgivare. Det kan bli ännu fler.

– Vi har flera kunder som har initierat stora volymökningar under andra kvartalet 2019. Vi kommer självklart att jobba med effektiviseringsprocesser också men vi kommer att behöva mer personal. En av anledningarna till att vi startat en ny fabrik är ju att få mer produktionsyta.

Investeringen inklusive köp av fastighet och renovering landar på omkring tio miljoner kronor.

Det var grisigt så oj, oj, oj.

Techsam Electronics

Gör: Elektroniktillverkare

Finns: Robertsfors

Anställda: 58

Omsättning: cirka 125 miljoner kronor

Vd och ägare: Håkan Johansson

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Nekades byta till plåttak

Robertsfors Anders Persson ville byta taktäckning på sin 60-talsvilla från lertegel till ett plåttak. Kommunen avslog dock hans bygglovsansökan med hänvisning till att huset...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...