Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

En unik dokumentär inblick i Robertsfors historia från fotografen Sune Jonsson har stått länge på vinden på Bruksmuseet i Robertsfors. Nu undersöks vad som går att rädda. Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Unikt material av Sune Jonsson

En mycket värdefull utställning med närmare 200 bilder av fotografen Sune Jonsson har under en längre tid stått på vinden på Bruksmuseet i Robertsfors. Bilderna har farit illa genom åren. Nu ska det undersökas vad som går att göra med bilderna.

Robertsfors · Published maj 27, 2018 at 11:15

Bilderna som speglar Robertsfors samhälle under 1970-och in på 1980-talet ska enligt uppgift ha åkt världen runt som utställningar. Och bildskatten i sig utgör en unik samling just genom att den ger en bred historieskrivning i fotoform.

– Det är ju ett superintressant material och bara hur de ser ut idag så hade man kunna göra en jätteintressant utställning, säger Petter Engman, fotograf på Västerbottens museum som varit och tittat på utställningen.

Tanken var att på något sätt kunna skaka liv i utställningen. Därför åkte personal från Västerbottens museum och tittade på den häromveckan. Skicket var däremot sämre än befarat. Plywoodskivorna som bilderna är fästade i är mögelangripna då klimatet på vinden på Bruksmuseet inte är lämpligt med kyla på vintern och värme på sommaren. Även bilderna i sig är relativt svårt angripna.

– Utställlningen har ju stått däruppe sen den var aktuell nån gång i mitten på 1980-talet och det är väl tyvärr så att bilderna har inte mått jättebra av att stå där, säger Petter Engman.

Förhoppningen är ändå att göra något av materialet. Museet har nu tagit en av bilderna och skickat den till en fotokonservator för att se vad som går att göra.

– Det verkar inte vara mer än ytliga angrepp och har vi tur så är det kanske inte mer än en ytlig rengöring som behövs, säger Petter Engman.

Det finns många skäl som talar för att utställningen borde bevaras men innan fotokonservatorns utlåtande törs inte Petter Engman lova någonting.

– Men lagom till 2020 kan man hoppas att man har en variant på dem, säger han.

Det är ju ett superintressant material och bara hur de ser ut idag så hade man kunna göra en jätteintressant utställning.

Unikt dokumentärt öga

“Ett dokumentärt arbete vänder sig inte till den estetiske finsmakaren, den förströdde konsumenten, utan till människor med vitalt behov att öka sitt vetande, förvandla förmedlade miljöer, epoker, naturstycken till personligt erfarenhetsstoff, något att berika sitt inre landskap med.”

Sune Jonsson 1978

Fick anslag för att laga taket på Sockenmuseum

LÖVÅNGER Sockenmuseets tak kommer att renoveras då det läcker in vatten. Hembygdsföreningen sökte pengar från Stiftelsen Gustav den VI:s fond för svensk kultur i höstas. Och nu...

Därför röstade Lindahl nej till Löfven

GUMBODAHAMN En enda av centens riksdagsledamöter gick emot partilinjen när Stefan Löfven, (S) röstades fram som statsminister. Helena Lindahl, Gumbodahamn, röstade nej.

"Stäm staten inom ett år"

LÄNET Staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare i länet, enligt mark- och miljödomstolen. Magnus Norberg, LRF-Konsult och markägarnas juridiska ombud, uppmanar fler...

BrukEtt avtalar med nya tyskar

Robertsfors Det blev ett rejält strul med tyskarna som hyrde in sig med dataservrar i BrukEtts lokaler. Nu har ägaren Mikael Bergmark skrivit ett nytt hyresavtal med ett annat...