Lördag 11 juli 2020

Västerbottens Mellanbygd

Frida Perstrand i rollen som Maja-Lisa Söderlund och Sanna Ljung som berättaren. Foto: MORGAN BOHMAN

Väckelsen i teaterform

Den religiösa väckelsen var en grundsten när demokratin fick fäste i de norrländska bygderna. Nyligen spelades en teaterpjäs på Roseniusgården i Ånäset, där några av de förbisedda rösterna i väckelsen lyftes fram.

ÅNÄSET · Published nov 11, 2019 at 12:15

Ett tiotal personer trotsade den begynnande snöyran för att få sig lite teater till livs i Roseniusgården. ”När demokratin kom till våra bygder” heter pjäsen där trotsiga personer börjar ifrågasätta den religiösa maktordningen i Västerbotten under 1800-talet.

Dagen till ära sattes Karl-Olof Rosenius på undantag och i stället lyftes Maja-Lisa Söderlund från Frostkåge fram.

– Folk som håller på med forskning kring den här tiden fastnar för henne. Hon var en kvinnlig predikant som gjorde sådant man inte fick. Dessutom var det hon som vägledde Rosenius; det står det aldrig om i de offentliga verken, säger Tomas Johansson, som skrivit manuset.

I pjäsen spelar Frida Perstrand Maja-Lisa och Sanna Ljung sköter berättarens syssla. Det bjuda också på flertalet psalmer, där publiken får sjunga med och Lars-Olof Sjöström spelar orgel.

– Maja-Lisa lärde sig alla texter utantill och spred hopp. Hon var en andlig gudmoder till Rosenius och en god själavårdare, berättar Sanna Ljung.

Väckelsen fortsatte skaka det svenska samhället i grunden under 1800-talet. Vid Sundsvallsstrejken 1879 var Isak Boström från Mora, Burträsk, en av strejkledarna och då var psalmen ”O, hur saligt att få vandra” en av de främsta sångerna. Internationalen var ännu något år bort.

Väckelsen i teaterform ska nu göra fler nedslag i mellanbygden. Härnäst i Sjön, Hjoggböle.

Vid publik till Viddas koncert

ROBERTSFORS På söndagskvällen var det premiär för ”Musik i sommarkväll”, när Robertsfors kyrka gästades av skönsjungande tjejgruppen Vidda från Skellefteå.

Skrotbilar stort problem

ROBERTSFORS KOMMUN Mer än 140 skrotbilar finns på tomter där Robertsfors kommun vill ha bort större delen av bilarna. Och det kan bli dyrt om anvisningarna att städa inte följs.

Egenprovtagning i länet med start måndag

Länet Från och med måndag 13 juli kan den som vill testa sig själv för covid-19 i Västerbotten.

Flarkens kapell fyller 100 år

FLARKEN Den gamla skolan blev för trång att hålla till i så Flarkenborna byggde sig ett eget kapell. I år är det 100 år sedan den ståtliga byggnaden invigdes.
Sport