Tisdag 11 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

Värmen blev inte het fråga

Kvav inomhusmiljö ger lättretade hyresgäster? Nej, på kommunala Robertsforsbostäder tycks innetemperaturen inte ha varit en het fråga. Tvärtom verkar sommaren ha präglats av förståelse och jämnmod.

ROBERTSFORS · Published aug 9, 2018 at 12:30

Mellanbygden knackar på hos en av Robertsforsbostäders hyresgäster för att höra hur sommaren har varit.

– Den har varit mycket varm, nästan varmare inne än ute. Ibland har jag haft 30 grader i sovrummet, säger personen, som vill vara anonym.

Hur har du härdat ut?

– Det gäller ju att gå lättklädd inomhus och öppna fönstren i badrummet och balkongen, så det blir korsdrag.

Anser du att ROBO borde ha gjort något åt situationen?

– Jag har faktiskt inte ens tänkt tanken att de skulle kunna göra några åtgärder. Det går nog inte att göra så mycket, kanske köpa fläktar. Man får svalka sig så gott man kan.

Det finns riktlinjer från Folkhälsomyndigheten om att inomhustemperaturen ska ligga mellan 20 och 24 grader, men det finns ingen tvingande lagstiftning att luta sig mot.

Dessutom upphör riktlinjerna att gälla under extrema värmeböljor.

– Jag tolkar självklart det här som en sådan. Det ska ju vara den mest extrema på 260 år, säger Helena Brändström, bostadshandläggare på Robertsforsbostäder.

Mycket har varit extremt denna sommar, men en sak har varit begränsad, nämligen klagomålen från hyresgästerna.

– Vi har inte fått in ett enda klagomål från lägenheterna under semesterperioden, så fastighetsskötarna uppfattar det som att hyresgästerna har förståelse och att alla haft det lika tufft och jobbigt.

Svenska hus är normalt byggda för att behålla värmen och inga av ROBO:s bostäder har ventilationssystem med kylfunktion. Därför blir det snarare ännu varmare när 30-gradig utomhusluft kommer in genom ventilationen.

– Om vi däremot hade haft AC-möjlighet hade jag förstått om det blivit klagomål på inomhustemperaturen, säger Helena Brändström.

Kan ventilationssystem med kylfunktion bli möjligt i framtiden?

– Det är ingenting vi pratat om under mina två år på den här posten, men om det är så här somrarna ska se ut måste vi kanske undersöka saken. Frågan lär tas upp på våra styrelsemöten.

Det kommer förstås att handla om en kostnadsfråga i slutändan.

– Att installera kylsystem i lägenheterna skulle kosta mycket stora pengar, konstaterar Helena Brändström.

Vad är ROBO:s budskap efter sommaren 2018?

– Vi har full förståelse för att folk tyckt att det varit varmt och vi får hoppas att denna sommar var ett undantag.

Vi har inte fått in ett enda klagomål från lägenheterna.

Tar kampen mot beroendet

Robertsfors Varje söndag sedan i september har en nystartad AA-grupp haft möten i Rubinens lokaler i Robertsfors. Enligt Paavo som varit med och grundat gruppen finns det ett...

Hasse har blivit helt fri från Ockelbosjukan

Lövånger Hasse Wik var en av de som drabbades av Ockelbosjukan 2013. – I dag känner jag mig i nästan bättre skick konditionsmässigt än tiden före jag drabbades av Ockelbosjukan,...

Samråd om översiktsplan

BURTRÄSK Just nu finns den fördjupade översiktplanen för Skellefteås landsbygder ute för samråd. I torsdags hölls öppet hus i Burträsk med en chans för allmänheten att bolla...

Fler kommuner i Västerbotten vill ha hälsorum

Länet Åtta platser i Västerbotten har fått virtuella hälsorum som ska överbrygga långa avstånd i glesbygd. Nu vill fler kommuner i länet också skapa hälsorum för att utveckla sin...

Vill ha bidrag för ödehus

ÖVERKLINTEN Inge Lindström i Överklinten vill med ett medborgarförslag ha en annan typ av bidrag med nybyggnadsbidrag till de som köper ett ödehus.