Fredag 16 november 2018

Västerbottens Mellanbygd

Väv med björkar på biblioteket i Robertsfors

En utställning med vävda alster under temat björkar finns just nu på biblioteket i Robertsfors. När utställningen öppnade häromveckan fanns länshemslöjdskonsulenten Kristina Ersviken på plats och berättade.

ROBERTSFORS · Published sep 13, 2018 at 08:15

Utställningen som består av ett 30-tal olika alster gjordes ursprungligen till vävmässan Väv 2014 och Kulturhuvudstadsåret i Umeå. Vävstugorna i fyra norrlandslänen uppmanades av länshemslöjdskonsulenterna att göra något på temat björk.

Så gjordes och sen dess har utställningen varit flitigt exponerad.

– Nu tror jag snart att den vandrat runt i varenda kommun, säger Kristina Ersviken, länshemslöjdskonsulent från Umeå.

Utställningen på biblioteket i Robertsfors innehåller både tydliga likväl som mer abstrakta alster där en del dessutom är detaljrika. Det enda som var givet inför vävupgiften var storleken och temat. Sen var det bara att släppa fantasin fri.

Syftet med utställningen är att slå ett slag för vävningen och att inspirera andra. Och Kristina Ersviken brinner verkligen för hantverket och lyfter fram dess fördelar.

– Vävningen ställer inga krav, tar ingen plats och det är en jätteviktig verksamhet för sin bygd, säger hon och fortsätter:

– Vi är ju måna om tekniken och det är fin friskvård. Lite meditativt, säger hon.

Utställningen på biblioteket pågår till i början på oktober.

Det är en jätteviktig verksamhet för sin bygd

Monster invaderade

ROBERTSFORS Det tecknades monster som kanske aldrig förr på biblioteket i Robertsfors under kulturlovet. Illustratören Johan Åberg var den som gav inspiration.

Komiskt med ångest under

Robertsfors I torsdagskväll på Centrumhuset utspelade sig den omtalade föreställningen ”Family Feelings”, som med sina komiska inslag fick hela publiken att fnissa men som också...