Onsdag 19 september 2018

Västerbottens Mellanbygd

Väv med björkar på biblioteket i Robertsfors

En utställning med vävda alster under temat björkar finns just nu på biblioteket i Robertsfors. När utställningen öppnade häromveckan fanns länshemslöjdskonsulenten Kristina Ersviken på plats och berättade.

ROBERTSFORS · Published sep 13, 2018 at 08:15

Utställningen som består av ett 30-tal olika alster gjordes ursprungligen till vävmässan Väv 2014 och Kulturhuvudstadsåret i Umeå. Vävstugorna i fyra norrlandslänen uppmanades av länshemslöjdskonsulenterna att göra något på temat björk.

Så gjordes och sen dess har utställningen varit flitigt exponerad.

– Nu tror jag snart att den vandrat runt i varenda kommun, säger Kristina Ersviken, länshemslöjdskonsulent från Umeå.

Utställningen på biblioteket i Robertsfors innehåller både tydliga likväl som mer abstrakta alster där en del dessutom är detaljrika. Det enda som var givet inför vävupgiften var storleken och temat. Sen var det bara att släppa fantasin fri.

Syftet med utställningen är att slå ett slag för vävningen och att inspirera andra. Och Kristina Ersviken brinner verkligen för hantverket och lyfter fram dess fördelar.

– Vävningen ställer inga krav, tar ingen plats och det är en jätteviktig verksamhet för sin bygd, säger hon och fortsätter:

– Vi är ju måna om tekniken och det är fin friskvård. Lite meditativt, säger hon.

Utställningen på biblioteket pågår till i början på oktober.

Det är en jätteviktig verksamhet för sin bygd

Föraren avled i bilolycka vid Forsnäs

Forsnäs Strax efter lunchtid i dag måndag körde en bil ner i ån i närheten av Forsnäs utanför Robertsfors. När polisen kom till platsen låg bilen på taket i vattnet och en person fördes till sjukhus med ambulans.