Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Bristen på vårdpersonal beräknas bli allt större i framtiden och är en av utmaningarna när det gäller arbetskraftsförsörjningen. Foto: ARKIV/GUNILLA LYRÉN

Växande behov av arbetskraft i Robertsfors

Rekryteringsbehovet i Robertsfors kommun är långt större de närmaste åren jämfört med tillgången på arbetskraft och bristen på bland annat undersköterskor förväntas bara bli större.

Robertsfors kommun · Published jun 27, 2018 at 07:15

Samtliga 254 registrerade arbetsgivare i Robertsfors kommun har fått svara på frågor hur rekryteringsbehovet ser ut de närmaste fem åren. Och bilden är tydlig. Den brist på rätt matchad personal som finns redan idag kommer att bli ännu värre framöver. Framförallt är det inom praktiska yrken som arbetskraftsbehovet är som störst.

– Tillverkningsindustrin behöver 19 personer per år från gymnasiala utbildningar, säger Janne Paulsson som genomfört undersökningen åt Robertsfors kommun.

Rekryteringsbehovet av undersköterskor i Robertsfors kommun ligger på omkring 20 stycken per år. Än så länge täcks behovet, bland annat genom den egna undersköterskeutbildning som hålls i kommunen.

– Där finns en rekryteringsbas direkt. Sen kommer det att startas en utbildning till vid årsskiftet, säger Jhonas Nilsson.

Sommaren däremot är alltid ett problem.

– Den här sommaren är värre än förra sommaren men i grunden är det den vanliga situationen. Men vi har inte den stora utmaningen ännu. Den kommer om några år, säger Jhonas Nilsson.

Läs mer i veckans nummer av Västerbottens Mellanbygd.

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...