Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

”Vi får in många bra förslag”

Flera kommuner i Sverige har slopat möjligheten att lägga medborgarförslag.I Robertsfors ser lolkalpolitikerna positivt på invånarnas idékläckande.– Vi får ofta in bra och seriösa förslag, säger kommunalråd Patrik Nilsson (S).

Robertsfors · Published jun 29, 2018 at 11:00

Medborgarförslag infördes i Sverige 2002 och är ett sätt för medborgarna att föreslå idéer och väcka frågor i kommunfullmäktige.

194 av 290 kommuner och nio av 20 landsting och regioner införde möjligheten. Idag har flera kommuner, däribland Umeå och Bjurholm, slopat medborgarförslagen. Orsaken är att för få förslag bifalls, och det tar för lång tid och för stora resurser i anspråk att utreda.

Ledningen för Robertsfors kommun har dock inga planer på att upphöra med förslagen, som infördes lokalt i augusti 2002. Dialog med kommuninvånarna välkomnas.

– Vi tycker att det är ett bra sätt för icke aktiva politiker att föra fram sina tankar till fullmäktige. Vi får ofta in bra och seriösa medborgarförslag, som tjänstemännen kan bereda på ett bra sätt.

Enligt Patrik Nilsson faller en stor majoritet av medborgarförslagen i god jord.

– Jag har ingen aktuell siffra, men för ett par år sedan gick cirka 90 procent av förslagen igenom.

Det färskaste exemplet är den nyinvigda skateparken, vars upphovsman Ludvig Oppman kläckte idéen i ett medborgarförslag som elvaåring för fyra år sedan.

– Vi har en väldigt spännvidd på förslagen. Många av dem handlar om det offentliga rummet och utemiljöer av olika slag, konstaterar Patrik Nilsson.

Även den politiska oppositionen är positiv till allmänhetens idékläckande.

– Vi tycker att det är en bra och vettig möjlighet. Att vem som helst kan lämna in sitt förslag till fullmäktige och få det behandlat, säger oppositionsråd Lars Tängdén (C).

Har kommunen resurser för att utreda de förslag som lämnas in?

– För Robertsfors del handlar det ändå inte om någon störtflod av medborgarförslag, säger Lars Tängdén.

Patrik Nilsson håller med.

– Jag har inte upplevt några bekymmer.

Enligt statistik från Robertsfors kommun har 86 medborgarförslag lämnats in sedan starten 2002. Toppåren var 2012 och 2013 då vardera tio förslag inkom från kommuninvånarna.

Och fantasirikedomen är det inget fel på. Flera förslag handlar om Element Sixs lokaler. En kommunbo föreslog 2016 att Umeåregementet I20 skulle återuppstå i de tidigare industrilokalerna. Förslaget fick kanske av förståeliga skäl avslag.

Eva Söderberg, Sikeå hamn, har lämnat in två medborgarförslag. I det ena föreslog hon att kommunen skulle skänka ett fruktträd till varje nyfött barn. En idé som fick avslag. Hennes andra förslag om ett koloniträdgårdsområde i Robertsfors är fortfarande obesvarat.

Eva låter sig inte nedslås.

– Medborgarförslag är jätteviktigt. Det är ett bra sätt för kommunen att kommunicera med medborgarna. Jag har många idéer. Nu funderar jag på att lämna in en nytt förslag.

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...