Onsdag 16 oktober 2019

Västerbottens Mellanbygd

Vad är viktigt att fokusera på för att få barn och ungdomar att fortsätta med idrott? Frågorna som idrottskonsulenten Lisbet Olofsson jobbar med väcker reaktioner. Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Vill förändra idrottstänket

Många ungdomar slutar med idrott när de kommer i 14-15-årsåldern. Det här vill SISU Idrottsutbildarna ändra på genom ett fokus på utveckling istället för resultat. Ett tänk som provocerar på många håll.

ROBERTSFORS · Published jul 6, 2019 at 06:15

När förändringarna började genomföras där målräkning och tabeller togs bort för barn upp till tolv år blev det ramaskri. Idrottskonsulenten Lisbet Olofsson, Robertsfors, avdramatiserar däremot förändringen. Barn tävlar ändå i allt och räknar mål själva på matcherna.

– De vinner ju matchen om de spelar match. Det ser de ju själva. Sen är det jätteviktigt att påpeka att det är inte fult att tävla. De som vill tävla ska absolut få göra det. Den här förändringen är ju för de som är under 12 år där man pratar om att ha det så lättvindigt som möjligt, säger hon.

Det nya tänket som SISU jobbar med innebär individuell coachning av varje barn och fokuserar inte på resultat utan på utveckling och det som det enskilda barnet vill.

– Då tycker de att det är kul och utvecklas jättemycket. Då stannar de kvar och blir bättre och bättre. De känner ju också själva att de blir bättre och bättre.

Terrängserien som är ett samarbete mellan ett flertal föreningar i kommunen är ett exempel på hur tänket kan förenas med både tävling och deltagande på individens egna villkor. Största klassen är också motionärer.

– Barn kan vara med men de behöver inte få någon tid. Vill du ha tid kan du titta på klockan själv. Vi har tidtagning också eftersom det är en serie. Men vi vill få ut så många som möjligt. Du kan ju gå om du vill.

Lisbet Olofsson vill att Robertsfors ska bli en idrottande kommun. Därför är terrängserien så bra då tävlingarna är spridda över olika orter.

– Vi vet ju att föräldrarna inte vill pendla tillbaka till Robertsfors. Därför främjar jag såna här saker som terrängserien.

Det gamla traditionella är däremot svårt att bryta. En ledare kommer från en kurs med ett nytt tänk. Väl hemma kommer utmaningen.

– Man går en kurs och tycker att det är jättebra men kommer tillbaka till föreningen och det är jättesvårt att genomföra. Då går man tillbaka till det gamla.

Sisus mål är att klubbarna ska få de tränare och ledare de förtjänar.

– Annars kommer barnen att sluta för de tycker inte det är roligt längre.

Mycket sitter i oss vuxna och inte i barnet menar hon.

– Vi som är tränare och ledare överför vuxenidealet på våra barn. Vi vill att de ska göra som vi gjorde. Det ska vara tävling.

Det viktigaste för Lisbet Olofsson är att få folk att röra på sig. Genom hela livet.

– Då tänker man bättre. Man rör på sig, kommer ut och får frisk luft och blir inte så gnällig som person.

Då tycker de att det är kul och utvecklas jättemycket

Vd satsar mer i egna företaget

Hökmark Åke Paulsson, vd för Ecorub AB, har köpt 200 000 aktier i det egna företaget. Då Åke Paulsson är vd för företaget omfattas han av insiderlagstiftningens krav på anmälan...

För kallt på ”Manhattan”?

BURTRÄSK Hyresgäster som sitter med filtar och vantar, köper in egna element och värmer upp lägenheten genom att köra ugnen med öppen lucka. Nu kräver flera hyresgäster på...

Efter seriesegern: Så ska RIK etablera sig i trean

ROBERTSFORS 2019 innebar ett stabilt avancemang till division 3. Med stark vilja, en stärkt organisation och ett sammansvetsande träningsläger i Spanien har Robertsfors IK tänkt...

Sänker hastigheten trots massiv kritik

MELLANBYGDEN Kritiken från berörda kommuner angående sänkningen av hastighetsbegränsningen från 90 till 80 kilometer i timmen var inte nådig. Trots det tänker Trafikverket inte...