Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Vill skapa gratis friskvård

En hjärtoperation och efterföljande råd för att förbättra hälsan fick flera idéer att falla på plats för Sven-Erik Lundström. Det utmynnade i ett medborgarförslag gällande gratis friskvårdsträning.

ROBERTSFORS · Published nov 3, 2018 at 08:15

När Sven-Erik Lundström började få ont under armarna när han var ute och gick sökte han läkarvård. Det visade sig vara hjärtproblem vilket resulterade i en hjärtoperation.

För vidare rehabilitering rekommenderades han antingen Soreeslegården eller beteendemedicin i Umeå. Sven-Erik valde det senare.

– Jag hade precis börjat få lite problem med diabetes och nämnde det för läkaren. Då tittade han i pappren och sa: Här står det övervikt, säger Sven-Erik Lundström.

Nu började flera olika idéer formas till en i hans huvud. Varför inte försöka skapa gratis friskvårdsaktiviter i olika former genom att lämna in ett medborgarförslag?

– Jag hade ju sett ungdomar som lämnat in förslag, säger Sven-Erik Lundtsröm och syftar på den skatepark som blev verklighet efter ett medborgarförslag från då 12-åriga Ludwig Oppman.

I förslaget finns bland annat gratis träning på företagshälsan med råd av sjukgymnast, enskild vattenträning och gruppträning för överviktiga som deltagit i beteendemedicin.

Sven-Erik har tidigare fått bra råd av sjukgymnast. Därav det förslaget. Han har även mycket goda erfarenheter av träning i vatten då han haft problem med ryggen.

– Pappa sa att det tar flera år. Då började jag bada och det är ju fantastisk träning. Därför fanns det med också.

Sven-Erik fick en stegräknare från beteendemedicin och använder mycket promenader som friskvård. Under sommaren är det heller inga problem att hålla igång. Svårare är det på vintern då aktiviteterna helst ska vara inomhus. Och då börjar det kosta.

Gruppträning har flera fördelar, menar Sven-Erik.

– Det peppar en. Även då vi var på simningen och var borta någon gång så fick man frågan. Vart var du då?

En sluten grupp kan däremot ibland vara att föredra.

– Det är ju många överviktiga och många kanske skäms över sin kropp. Då kanske en sluten grupp kan vara ett bra alternativ. Framförallt de som varit på beteendenmedicin eller Sorselegården.

Beteendemedicin rekommender också kostförändringar så fika med hälsosamt bröd skulle kunna säljas vid träffarna, föreslår Sven-Erik.

– De rekommenderar att man skulle äta en viss sorts bröd. Inte bara bullar. Då kanske man kan fika, men lite hälsosammare. Och få recept på det.

Målgruppen förutom 65+ skulle vara långtidssjukskrivna, sjukpensionärer och överviktiga som deltagit hos beteendemedicin eller Sorselegården.

En gemensam start skulle göras på Bruksudden vår och höst. I början av varje termin skulle också BMI- och konditionstest göras.

Gruppaktiviteter kan också skapa andra möjligheter.

– När man kommer tillsammans kan man göra en del annat också. Kanske att röja sån här stigar där man kan gå som kan användas av alla åldrar. Får man med sig ett gäng som tycker det är trevligt att hålla stigarna öppna så kan de hållas öppna för motion, säger Sven-Erik Lundström.

Det är ju många överviktiga och många kanske skäms över sin kropp

Fick anslag för att laga taket på Sockenmuseum

LÖVÅNGER Sockenmuseets tak kommer att renoveras då det läcker in vatten. Hembygdsföreningen sökte pengar från Stiftelsen Gustav den VI:s fond för svensk kultur i höstas. Och nu...

Därför röstade Lindahl nej till Löfven

GUMBODAHAMN En enda av centens riksdagsledamöter gick emot partilinjen när Stefan Löfven, (S) röstades fram som statsminister. Helena Lindahl, Gumbodahamn, röstade nej.

"Stäm staten inom ett år"

LÄNET Staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare i länet, enligt mark- och miljödomstolen. Magnus Norberg, LRF-Konsult och markägarnas juridiska ombud, uppmanar fler...

BrukEtt avtalar med nya tyskar

Robertsfors Det blev ett rejält strul med tyskarna som hyrde in sig med dataservrar i BrukEtts lokaler. Nu har ägaren Mikael Bergmark skrivit ett nytt hyresavtal med ett annat...