Tisdag 21 maj 2019

Västerbottens Mellanbygd

Årets första möte med gäster. Foto: PRIVAT

Årets första möte med gäster

MELLANBYGDEN · Published mar 8, 2019 at 07:15

Ordförande Ove Berggren hälsade välkommen till årets första möte  som gästades av Per Lindström Norrans redaktion, Stefan Lundmark privatmarknadschef och Stina Vesterberg  abonnemang  och distributionsansvarig.

Per inledde med att berätta runt Norrans historia .Tidningen grundades av Anton Wikström som också var politiker. Första exemplaret utkom i december 1910. Det var frikyrkofolk och nykterister som stödde frisinnade liberalerna.

Anton Wikström var tidigt ute med rösträttsfrågor, försvarsfrågor arbetarfrågor och nykterhetsfrågor. Norran var från början en aftontidning  som delades ut med Posten som då hade eftermiddagsutdelning.

Det fanns två tidningar till i Skellefteå Nordsvenska dagbladet och Skelleftetidningen som gick samman men upphörde nån gång under 50 eller 60-talet.
Så småningom tog K H Wikström över. Under hans tid fanns det rapportörer i varje by. 1993 hade Norran 33000 prenumeranter mot i dagsläget 18500.

Nätupplagan är för närvarande 2000. 2001 lades lokalredaktionerna ner .Färre prenumeranter och tappade annonsintäkter har gjort att personalstyrkan har minskat från 150 till 50.Tidningsbuden har också minskat från 90 till 45. 

Norran sponsrar ca 300 föreningar i området bl.a. AIK. Norsjö volleyboll, Trästockfestivalen och Sober oktober. Alla som prenumererar på pappers Norran har också tillgång till E-norran vilket är bra då kan man läsa tidningen på datorn om utdelningen är sen på grund av tekniska problem eller snöoväder.

Till sist tackade Ove gästerna och informerade om att Ostviksresan är fullbokad, att Robertsfors inbjuder till fest 2 mars och att valen till årsmötet är klara utom valberedningen. Resan till Lycksele ställs in på grund av för få anmälda.

En ljudlig Surströmmingsfest

Snacket Ragvaldsträsk

Trivselkväll på 23:an

Snacket Robertsfors

Robertsfors PRO månadsmöte

Snacket Robertsfors PRO-förening har haft sitt månadsmöte för maj. Det var smockfullt i lokalen något över 110 personer. Det pågår en fönsterrenovering i lokalen, så hela golvytan var...

Kväll om resursslöseri

Snacket Röda Korset och Vuxenskolan inbjöd till en kväll om resursslöseri och återbruk. Åsa Karlsten berättade om jobbiga fakta och förmedlade tips och inspiration till återbruk. Ett 20...

Tjejkväll SPF Seniorerna

Snacket Robertsfors

Arbetarörelsens högtidsdag

Snacket Vii firade arbetarrörelsens högtidsdag i Robertsfors kommun. Som vanligt en inspirerande dag där vi fick lyssna på tal av vårt kommunalråd Patrik Nilsson, Lo´s ombudsman Rickard...