Tisdag 25 februari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Ett av besöken denna dag var till Kålaboda museet. Birgitta Rahm står på trappan. Foto: Foto: ANN-CHARLOTT NORDLUND

Dagsresa med Robertsfors PRO

Robertsfors · Published aug 28, 2019 at 07:15

Nyilgen åkte en fullastad buss från Robertsfors med pigga pensionärer. De skulle på en dagsresa med PRO. Första stoppet var i Kålaboda vid museet. Den som tog emot oss var Birgitta Rahm. Vi fick guidning i mindre grupper. Det var mycket se- och hörvärt vad de berättade om dessa föremål.

Nästa stopp blev Olgas Café i Vebomark där hälsade Kristin Dahlberg oss välkommen. Dags även för förmiddags fika och sedan en rundvandring, för att se den utställning som är i blivande. Hela övervåningen är tänkt för utställning. Och vi fick höra om det som gjorts tidigare i byn, med sänkning av träsket, och om fynd från stenåldern.

Vi kom till Rismyrliden lagom till lunch. Och där serverades långfil (täten) med tunnbröd och syltefläsk. Efter att sett bakestugan och köpt bröd, blev det information om gården. Det var Thore Holmström som berättade om hur denna gård kommit till. Han informerade om nybyggarnas liv. Om deras regler, om rättigheter men också om deras skyldigheter gentemot staten.

Så en kort resa till Trädgården i Ursviken. Oj så fina blomster det fanns där. Det blev många kassar med blommor, att ställa in i lastutrymmet på bussen.

Sist anlände vi till Munkviken och där fick vi en god middag efter en lång utfärd. Vi var på resa i tolv timmar. Tack till reseledarna Malin Ådin och Sven-Olof Pettersson, som ordnat det så bra för oss. De blev avtackade i bussen med applåder.

Bild 1 Kålaboda museet, med Birgitta Rahm på trappan.

Bild 2 Olgas Café i Vebomark där Kristina Dahlberg hälsade oss välkommen.

Bild 3 Vy över ingången till Rismyrliden.

Bild 4 Köar för att köpa det nybakade tunnbrödet från bakestugan.

Bild 5 Thore Holmström som berättade om nybyggarlivet.

SPF Seniorerna Robertsfors

Snacket Årets första månadsmöte i Centrumhuset blev välbesökt trots ett halkigt väglag. Ordförande Lennart Brändström inledde med att hälsa alla välkomna. Tyvärr hade underhållaren för...

Mötesrik helg i Kalvträsk

Snacket Helgen den 8-9 februari var mötesrik i Kalvträsk. Under söndagen hölls bland annat SK Örnvingens årsmöte och någon timme senare Kalvträsk Fiskevårdsområdesförenings. Örnvingen...

Årsmöte i Lövånger

Snacket Centerpartiets gruppledare Carina Sundbom besökte Lövånger i tisdags för att prata Centerpolitik för Centerkvinnorna och Centerpartiet. Hon talade om partiets kommundagar och...

Mäktig soluppgång

Snacket Hans-Erik Johansson lyckades fånga en fantastisk soluppgång över havet utanför Lillkricksand. Bilden är tagen den 11 januari i år omkring klockan 09.15.

Trivselkväll med Robertsfors PRO

Snacket Ännu en trevlig kväll tillsammans på vår lokal. Vackert pyntade bord och många ljus var tända när gästerna kom. De ligger alltid en förväntan, hur ska det bli? Men maten smakade...