Söndag 28 februari 2021

Västerbottens Mellanbygd

Traktorn med slåtterbalk och soldattorpet i bakgrunden. Foto: MARGARETHA SANDSTRÖM

Slåtterdag vid Soldattorpet

LÖVÅNGER · Published sep 10, 2020 at 14:00

En ny gångbro över Strömmen leder bort mot Soldattorpet, som lyser rött i solen. Intill ligger den grånande, tomma ladugården och från de höga asparna hörs ett prassel. Det är en fridfull plats och idag är det liv i idyllen, då Lövångers hembygdsförening traditionsenligt håller sin slåtterdag.

Förutom den gamla traktorn med ung förare Noak Larsson och den vidhängda slåtterbalken, som styrs av unge Mikael Johansson, ser jag ett fåtal äldre mannar som kan konsten att slå med lie. Ett par kvinnor räfsar och män med högafflar lägger stora höfamnar på hässjestängerna. Hässjan fylls, och bild från svunna tider lyser upp mitt inre.

Att hässja hö är en konst - ett kulturarv - värt att bevara. Bara att sätta upp hässjevirket på rätt sätt är viktigt. Det kanske inte finns så många som behärskar detta i våra dagar? Jag undrar hur länge denna ”slåtterdagstradition” kan fortgå i föreningens regi? Finns tillräckligt många som kan hantera lien, slipa den? Folk som vill ta i med räfsa och högaffel och inte minst sätta upp hässjevirket på rätt sätt?

Hur som helst bjöds på riktig ”bryta” med långfil och ljusugnsbröd och till det rökt fläsk. Kaffe, saft och mjuk pepparkaka smakade också gott efter väl utfört arbete. Ja, vi som bara tittade på fick givetvis betala en slant för lunchen i torpmiljö.

Detta evenemang var det enda som hembygdsföreningen kunnat genomföra denna Coronadrabbade vår och sommar. Naturligtvis får vi hoppas på en ny tid utan pandemi och med ett begynnande intresse för konsten att slå med lie och hässja hö.

Så mycket snyggt

Snacket Jag har nött hål på knänapå mina älsklings-jeansNu är de toppmodernaDet kolaste som finns! När jag går ut och vandrari sommarsol igenkan alla som jag möterBeundra mina knän!

Min läxa på skrivarkursen

Snacket Nog minns vi sagan om Hans och Greta.Hur gick det sedan? ”Det får du Metafundera på tills vi möts igendå vill vi höra fortsättningen!” ”Tur i oturn för häxa-skrälletför barnen...

Vem vet mer om stugan?

Snacket Någon som känner till mer om denna stuga som ligger just utanför Ånäset? Olga Burström kallade den alltid Lundhem. Olga och Karl Burström köpte den 1937 och drev ett litet...

Friluftsdag PRO Bureå

Snacket Ett trettiotal medlemmar trotsade det dåliga vädret och kom till PRO:s anordnade friluftsdag i Hembygdsparken. Medlemmarna fick först gå en frågerunda i samhället. Frågorna...

Medlemsmöte PRO Bureå

Snacket PRO Bureå anordnade den 13 oktober ett medlemsmöte enligt Folkhälsomyndighetens anvisningar. Mötet delades upp i två pass med 37 medlemmar på första passet och 28 medlemmar andra...
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport