Söndag 18 november 2018

Västerbottens Mellanbygd

Soldattorpet nr 13 Blom firas

Lövånger · Published okt 12, 2018 at 12:15

Att leva i nuet och fängslas av det förgångna! Den devisen kan man verkligen använda om firandet av Soldattorpet nr 13 Blom.

Lövångers hembygdsförening stod som värd och soldaten själv, nr 13 Blom, (alias Göran Ceder) och hans hustru, (Ann-Louise Eriksson), välkomnade oss in i torpet, där kaffebordet stod uppdukat.

Det var gott att komma in i stugvärmen, där ”vår” Kurt Pettersson höll brasan sprakande i den öppna spisen.

Trots det gråkalla vädret med ömsom sol, ömsom regn hade vi ett trettiotal besökare, som lät sig väl smaka. Det ljöd av livliga samtal om soldatlivet förr och glada skratt då fru Blom på Lövångersmål berättade om när hennes gubbe/ make kom hem från kriget!

En ny broschyr om ”Soldattorpet nr 13 Blom” fanns till hands,  och en tipsrunda lockade till mer kunskap om den indelte soldatens liv.

Apropå tipsrundan gick 1:a pris till en Umeåbo, som förärades den vackra trasmattan vävd av självaste soldat Blom!  

Vi i hembygdsföreningens styrelse är tacksamma för det stöd vi fått från Kyrkorådet, (bidrag ur ”Soldatfonden”), och kulturarvspengar från Riksantikvarieämbetet. Med dessa bidrag och naturligtvis det ideella arbete som läggs ned har vi fått spis och skorsten lagade och elen åtgärdad.

Tyvärr vandaliserades torpet i början av augusti, men med gemensamma krafter har vi kunnat återställa det till lördagens firande. Ytterligare insatser ska förhoppningsvis kunna öka säkerheten.

Som ägare till de flesta kyrkstugorna inklusive stallarna, Sockenmuseet och så detta genuina soldattorp har Lövångers hembygdsförening många historiska hus att värna om.

Naturligtvis vill vi förutom att vårda även kunna använda dem vid olika evenemang och sammankomster för att fler ska kunna fängslas av det förgångna.

Information om prostata

Snacket Sjutton modiga damer hade trotsat höstmörkret och kommit till mötet med husmodersföreningen. Kvällens gäst, Torbjörn Lindberg, berättade först om problemet med prostata som...

Lärorik scouthelg i Lövånger

Snacket Sista helgen i September samlades 40 scouter och ledare samt 13 Gillescouter till en kurshelg i Lövånger.  Mastodonten är en gammal tradition i scoutsammanhang som legat i...

Byggplaner presenterades

Snacket Nyligen hade Robertsfors PRO månadsmöte. Trevligt att så många kommit till mötet. Det var dukat för 112, och inte många stolar var tomma. Ordförande Kristina Björk öppnade mötet...

Härlig musik till "surisarna"

Snacket PRO Nysätra har haft sin start för hösten. Lars Wallgren hälsade gäster och musikanter välkomna.   Det var Tommy Olsson och Melker Eriksson som förgyllde festen med härlig sång...