Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Soldattorpet nr 13 Blom firas

Lövånger · Published okt 12, 2018 at 12:15

Att leva i nuet och fängslas av det förgångna! Den devisen kan man verkligen använda om firandet av Soldattorpet nr 13 Blom.

Lövångers hembygdsförening stod som värd och soldaten själv, nr 13 Blom, (alias Göran Ceder) och hans hustru, (Ann-Louise Eriksson), välkomnade oss in i torpet, där kaffebordet stod uppdukat.

Det var gott att komma in i stugvärmen, där ”vår” Kurt Pettersson höll brasan sprakande i den öppna spisen.

Trots det gråkalla vädret med ömsom sol, ömsom regn hade vi ett trettiotal besökare, som lät sig väl smaka. Det ljöd av livliga samtal om soldatlivet förr och glada skratt då fru Blom på Lövångersmål berättade om när hennes gubbe/ make kom hem från kriget!

En ny broschyr om ”Soldattorpet nr 13 Blom” fanns till hands,  och en tipsrunda lockade till mer kunskap om den indelte soldatens liv.

Apropå tipsrundan gick 1:a pris till en Umeåbo, som förärades den vackra trasmattan vävd av självaste soldat Blom!  

Vi i hembygdsföreningens styrelse är tacksamma för det stöd vi fått från Kyrkorådet, (bidrag ur ”Soldatfonden”), och kulturarvspengar från Riksantikvarieämbetet. Med dessa bidrag och naturligtvis det ideella arbete som läggs ned har vi fått spis och skorsten lagade och elen åtgärdad.

Tyvärr vandaliserades torpet i början av augusti, men med gemensamma krafter har vi kunnat återställa det till lördagens firande. Ytterligare insatser ska förhoppningsvis kunna öka säkerheten.

Som ägare till de flesta kyrkstugorna inklusive stallarna, Sockenmuseet och så detta genuina soldattorp har Lövångers hembygdsförening många historiska hus att värna om.

Naturligtvis vill vi förutom att vårda även kunna använda dem vid olika evenemang och sammankomster för att fler ska kunna fängslas av det förgångna.

Känner du igen brudparet?

Snacket Jag undrar om någon av Mellanbygdens läsare känner till detta brudpar? Hör gärna av er i så fall.

Nobelfest med Husmodersföreningen

Snacket Robertsfors Husmodersförening firade den 10 december med Nobelmiddag Festen började med mingel för efter lyssnade vi till nationalsången. Därefter delades det ut medaljer till...

Information om pension

Snacket Vilket Luciatåg vi fick avnjuta! Ett 30-tal skönsjungande ungdomar från femteklasserna i Bureå skola bjöd oss på glada melodier, bland annat ”Vår julskinka har rymt”. De sjöng med...

Julfest i Centrumhuset

Snacket Det var fullsatt i Diamanten när medlemmarna i SPF Seniorerna Robertsfors blev bjudna på glögg, luciatåg och jultallrik vid årets sista månadsmöte 13 dec. Redan i entrén infann...

Avslutning på sångstunderna i Robertsfors PRO

Snacket Torsdag var det julsånger annonserat på äldreboendet Mårsgårn i Robertfors. Det har blivit en vana att Robertsfors PRO-sånggrupp går till boendet och bjuder på julsånger. Det var...