Onsdag 19 september 2018

Västerbottens Mellanbygd

På Hembygdsmuseet i gamla prästgården i Arvidsjaur, tog Lena Lindgren emot och berättade om hur lappskattelandet kom till på 1700-talet. Foto: CHRISTER NYSTRÖM

Spännande roadtrip till Norrbotten

Ragvaldsträsk · Published jul 3, 2018 at 16:15

PRO Ragvaldsträsk har arrangerat en spännande bussresa till Petiknäs, Jörn och Arvidsjaur.

Nils-Erik Westermark berättade hur det kom sig att den lilla kyrkan i Petiknäs flyttades från Bastuträsk. I dag har man två gudstjänster varje år. Julhelgen och helgen före midsommar. I övrigt används den till bröllop och andra privata arrangemang.

Färden gick vidare till Aktivitetshuset Rallarrosen/Järnvägsstationen i Jörn. Där fanns allt från porslin till kläder. Nära stationsbyggnaden ligger järnvägshotellet. Här har självaste Lenin, april 1917, tvingats att övernatta på färden mot Haparanda och sedan hem till Ryssland för att störta Tsaren.   

Med äggkoppar och dukar i bagaget gick bussfärden vidare till Arvidsjaur och Hotell Laponia. Här serverades bland annat fisk och lasagne. Arctic Glas där Uta och Tord Fransson har sin tillverkning och butik fick också ett besök.

Uta kom som turist från Tyskland till Gällivare och Tord. De blev bokstavligen talat blixtförälskade och på den vägen är det. Giftermål och sedan gick flyttlasset till Renvallen/Arvidsjaur.

Uta är i grunden fotograf men designar nu vackra glasprodukter med motiv inspirerade från Lapplands natur och kultur. Tord utvecklar och bygger vidare på deras vackra anläggning.

Nästa anhalt var Hembygdsmuseet i gamla Prästgården. Här tog Lena Lindgren emot och berättade om hur lappskattelandet kom till på 1700-talet.

Krigen avlöste varandra och för att få in pengar till krigskassan beskattades samerna medan nybyggarna från kusten lockades till inlandet med skattebefrielse.

En dåtida variant på integration. Prästerna var på den tiden ordningsmän och kungens förlängda arm.

Besöken i Arvidsjaur avslutades hos Anna-Lisas Souvenirbutik med lokala produkter och sedan till Dollarstore som sista anhalt.

”Surisfest” i Lövånger

Snacket SPF Seniorerna i Lövånger har anordnat en surströmmingsfest för pensionärerna i PRO och SPF i Lövånger. Drygt åttio pensionärer slöt upp för att äta och njuta av surströmming i...

Stövargille på domarträff

Snacket Den 26 augusti hade Mellanbygdens stövargille domarträff, sju domare kom för att höra påPell-Antforsens Siiri, ägare Göran Rönnberg. Siiri släpptes klockan 7.00, nästan genast...

Goda råd gavs till parrelationer

Snacket PRO Bygdeås ordförande Louise Arvidsson hälsade dagens gäst Paula Taube och 60 medlemmar välkomna till årets traditionella surströmmingsfest. Hon började med att presentera...

Surströmming med PRO i Bureå

Snacket Bureå PRO hade medlemsmöte den 21 augusti i båtklubbstugan med surströmming och tillbehör. Drygt 90 personer avnjöt den goda strömmingen. Ordförande Roger Olofsson hälsade alla...