Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

På Hembygdsmuseet i gamla prästgården i Arvidsjaur, tog Lena Lindgren emot och berättade om hur lappskattelandet kom till på 1700-talet. Foto: CHRISTER NYSTRÖM

Spännande roadtrip till Norrbotten

Ragvaldsträsk · Published jul 3, 2018 at 16:15

PRO Ragvaldsträsk har arrangerat en spännande bussresa till Petiknäs, Jörn och Arvidsjaur.

Nils-Erik Westermark berättade hur det kom sig att den lilla kyrkan i Petiknäs flyttades från Bastuträsk. I dag har man två gudstjänster varje år. Julhelgen och helgen före midsommar. I övrigt används den till bröllop och andra privata arrangemang.

Färden gick vidare till Aktivitetshuset Rallarrosen/Järnvägsstationen i Jörn. Där fanns allt från porslin till kläder. Nära stationsbyggnaden ligger järnvägshotellet. Här har självaste Lenin, april 1917, tvingats att övernatta på färden mot Haparanda och sedan hem till Ryssland för att störta Tsaren.   

Med äggkoppar och dukar i bagaget gick bussfärden vidare till Arvidsjaur och Hotell Laponia. Här serverades bland annat fisk och lasagne. Arctic Glas där Uta och Tord Fransson har sin tillverkning och butik fick också ett besök.

Uta kom som turist från Tyskland till Gällivare och Tord. De blev bokstavligen talat blixtförälskade och på den vägen är det. Giftermål och sedan gick flyttlasset till Renvallen/Arvidsjaur.

Uta är i grunden fotograf men designar nu vackra glasprodukter med motiv inspirerade från Lapplands natur och kultur. Tord utvecklar och bygger vidare på deras vackra anläggning.

Nästa anhalt var Hembygdsmuseet i gamla Prästgården. Här tog Lena Lindgren emot och berättade om hur lappskattelandet kom till på 1700-talet.

Krigen avlöste varandra och för att få in pengar till krigskassan beskattades samerna medan nybyggarna från kusten lockades till inlandet med skattebefrielse.

En dåtida variant på integration. Prästerna var på den tiden ordningsmän och kungens förlängda arm.

Besöken i Arvidsjaur avslutades hos Anna-Lisas Souvenirbutik med lokala produkter och sedan till Dollarstore som sista anhalt.

PRO Bureå Medlemsmöte

Snacket Bureå PRO hade medlemsmöte den 22 januari. Ordförande Roger Olofsson informerade oss om PRO mervärde (Googla) där man får se vilka förmåner och erbjudanden vi som PRO:are kan ta...

Släktforskardag i Robertsfors

Snacket Robertsfors bibliotek hade 19:e januari tillsammans med Bygdeå-Nysätra Släktforskarförening anordnat årets släktforskardag, som innehöll gamla foton, hjälp att scanna, visning av...

Missionsgudstjänst i Bureå

Snacket Sedan flera år har EFS som riksorganisation en verksamhet under för- kortningen BIAL (barn i alla länder) i syfte att nå ut till barn i alla länder. Ett utarbetat söndags-...

Känner du igen brudparet?

Snacket Jag undrar om någon av Mellanbygdens läsare känner till detta brudpar? Hör gärna av er i så fall.

Nobelfest med Husmodersföreningen

Snacket Robertsfors Husmodersförening firade den 10 december med Nobelmiddag Festen började med mingel för efter lyssnade vi till nationalsången. Därefter delades det ut medaljer till...