Den 10:e juli åkte två personer från Bygdeå-Nysätra Släktforskarförening till Kålaboda. Där väntade guiden Birgitta Rahm, som skulle visa vägen till Mellanbygdens eget Treriksröse. Det blev en kortare bilresa norrut in på mark där tidigare krononybygget Hålvattnet låg.
Utrustade med stövlar, myggmedel och dryck startade en två kilometers promenad på rågången mellan Nysätra och Burträsks socknar. På behörigt Coronaavstånd började en delvis något sank promenad, som sedan övergick till en ordentlig uppförsbacke cirka 70 meter i höjdled. Norr om rågången ligger Harakälens naturreservat uppmärkt med en skylt och vit märkning på några trädstammar. Efter en uppfriskande promenad på en halvtimme nådde vi rålinjens högsta punkt, Harakälen, Lövångers högsta berg, 184 meter över havet. Där syntes tydligt röset som på kartor är uppmärkt som Treriksröset. Här möttes de tidigare socknarna Nysätra, Burträsk och Lövånger.
Med lite uppfriskande dryck satt vi däruppe och funderade över detta för allmänheten okända monument med en meterhög sten i mitten och omgiven av en cirkulär stenformation med två meters diameter. Frågorna hopade sig. Vem satte upp det? Sattes det upp efter den senaste gränsdragningen? Varför ser vi ingen inskription på någon av stenarna? Finns det något gömt under mossan?
Det blev en försiktig promenad tillbaka utför bergsidans steniga och något halkiga underlag. Välbehållna kom vi tillbaka till bilen efter besöket på Robertsfors kommuns nordligaste punkt.
Släktforskarföreningen tar tacksamt emot uppgifter om Treriksröset på Harakälen.