Måndag 10 augusti 2020

Västerbottens Mellanbygd

"Anyone for tennis", Burträsk?

Frasen "anyone for tennis?" tros härstamma från en pjäs på 1910-talet och har sedan populariserats bland annat genom bandet Cream på 70-talet. Nu är den fullt aktuell i Burträsk, där två entusiaster vill försöka få tennisen mer organiserad.

BURTRÄSK · Published jun 12, 2020 at 11:15

För så där ett halvsekel sedan fanns det en relativt livaktig tennisklubb i Burträsk. Då spelades det tennis både vid realskolan och på en plan vid naturbruksgymnasiet i Åbyn. Men tiden gick, som tiden gör, och med åren klingade det organiserade tennisintresset av.

I dag finns de två bra hardcourtbanor vid Snidex, som nyttjas en hel del, men uteslutande på spontan basis. Ingen organiserad träning förekommer. Men det borde ändras, tycker Åse Mauritzdotter, som i ett inlägg på Facebook efterlyste träningspartners.

– Tennisen är bland det roligaste jag vet. Det är roligt, socialt, avkopplande, säger Åse, som nyligen flyttat tillbaka till Burträsk efter ett antal år i Byske, där tennisen var aktiv.

– Man ser ju att folk är här och spelar. Det vore kul att knyta ihop det till en klubb, tillägger hon.

Hon har fått med sig Håkan Lundmark på courten, som faktiskt har lite koppling till Burträsks gamla tennis. Håkan kommer från Jörn och spelade en klubbmatch mellan hemorten och Burträsk.

– Jag ringde han jag spelade mot för att bekräfta. Jag förlorade matchen och nu sitter jag i Burträsk, konstaterar Håkan.

Men nu blir det alltså ett test för viljan att organisera runt tennisen. På lördag den 13 juni klockan 10 bjuder de in till möte på tennisplanen.

– Tennisen är den perfekta helande aktiviteten och det blir ett bra tillfälle att även upptäcka tennisen som tävlingsform, säger Åse Mauritzdotter.

Inte heller den som spelat lite tennis, eller nästan inte alls, behöver känna sig orolig, enligt Åse.

– Nej, när jag började spela vägde jag 116 kilo, men det gick bra och gjorde gott för självförtroendet.

– Det vore roligt om det kom fler tjejer också, avslutar Åse Mauritzdotter innan det är dags för nästa game i högsommarvärmen.

Om det tas steg mot att bilda klubb behövs det inte bara intresserat folk. Det gäller också viktigt att ha bra relation med de som äger och underhåller banorna, vilket i detta fall är två olika aktörer.

Tidigare ägde Snidex marken som tennisbanorna står på, men i samband med att tekniska kontoret och räddningstjänsten flyttade in i samma byggnad såldes mark och lokaler till Skellefteå Industrihus. Snidex hyr idag sina lokaler av kommunens bolag.

Tennisbanorna ägs av kommunen, men underhålls av Snidex fastighetsansvarige.

– Ska Snidex fortsätta med detta så vill vi vara vidtalade om det skulle ske en ökad verksamhet där. Skulle kommunen ta över hela ansvaret, skulle det förmodligen förenkla för en organiserad förening att verka på platsen, säger Nicklas Lundberg, fastighetsansvarig på Snidex.

Lundberg efterlyser även mer ordning och reda från de som nyttjar banorna. Det finns ett ganska utbrett problem med att de som spelar skräpar ned och inte plockar upp efter sig.

Kanske skulle en förening kunna föregå med gott exempel på det området?
 

Det är fortsatt besöksförbud

Corona På folkhälsomyndighetens presskonferens hör vi hur coronaläget blir allt bättre i Sverige. Samtidigt har smittan ökat igen i många andra länder. Pandemin tycks vara långt...
Sport