Söndag 31 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Bjurfors gav herrfemman nytt liv

Inför säsongen sa Bjurfors att de gärna ville sätta käppar i hjulet för Renbergsvattnet. I tisdagskvällens drabbning backade Bjurfors in timmerbilen och hivade in en stock i Renbergs lagmaskineri, som följaktligen havererade. 4-1 (1-0) var övertygande siffror.

BJURFORS · Published jun 11, 2019 at 23:30

Renbergsvattnet hade förstås gott självförtroende efter fem raka segrar, men Bjurfors IP åker inget lag till med någon större självsäkerhet.

Det är nog tur att Barcelona och Real Madrid aldrig har behövt spela här. Lionel Messi skulle snabbt slå ut med armarna efter att ha dribblat ut över sidlinjen för femte gången i rad och Cristiano Ronaldo skulle vrida sig i gräset efter tre hårda närkamper i följd.

– Planen ser bra ut, så vi ska fortsätta rulla och få dem trötta. Vi ska även sätta riktigt hög press i och med att planen är så kort och bjuda på bra fotboll som vanligt, menade Olle Berggren, Renbergstränare.

– Det här blir en spännande och rolig match mellan två bra lag, sa spelande Bjurforstränaren Mikael Nöjd när de sista skotten av uppvärmningen avfyrades.

Riktigt hur man ska förhålla sig till uppgiften att spela fotboll på Bjurfors IP är det många gästande tränarhjärnor som har funderat över. Få är det som har kommit med några tillfredsställande svar.

Matchen inleddes klart bäst av Bjurfors och Renbergs hade svårt att hantera motståndet. Hemmalaget spelar ju traditionellt enligt principen "tre steg framåt och ett steg bakåt". Efter några snabba passningar i backlinjen kommer lyftet upp till mittfältet, en kort knackning bakåt, sedan en höjdare fram till en targetspelare och sedan full press mot motståndarförsvaret.

Renbergs redde ut det och efter 20 minuter började man så sakta vaska fram halvlägen och frön till något bättre.

Då skickade Patrik Holmgren plötsligt iväg en projektil som lämnade både Ali Ahmadi och Mellanbygdenreportern utan chans. 1-0! Det blev också halvtidsresultatet.

Andra halvlek gav inte Renbergs det trendbrott som krävdes. I stället gjorde Bjurfors 2-0 och 3-0 på sina första avslut i halvleken.

2-0 kom efter utspark, där Max Sjögren fint lyfte bollen förbi Renbergsförsvaret och Patrik Holmgren fick ett halvöppet mål att rulla in bollen i. Att målburen aldrig är så bred som när Bjurfors har ett friläge, det är ju känt sedan gammalt.

Sedan dröjde det inte länge innan Max Sjögren fick bollen strax utanför straffområdet och avfyrade ett verkligt fint avslut vid högra stolpen till 3-0.

Att som bortalag ha en 2-0-ledning borta mot Bjurfors med 20 minuter kvar, det kan klassas som "att vara illa ute". Att i stället ligga under med 0-3, då är det av förståeliga skäl i princip kört.

Spelet hårdnade på slutet och närkampsräknaren i matchen tickade iväg långt över tresiffrigt, men Bjurfors bara underströk sin fina kväll när Max Sjögren tunnlade fram bollen till Daniel Söderström, som efter ett motlägg mot målvakten lätt kunde rulla in 4-0.

Med matchens allra sista spark lyckades Renbergs slutligen forcera sig förbi både mittbacken Oskar Nyström och målvakten Hampus Wåhlberg när Niklas Olofsson slog in en retur.

4-1 till Bjurfors gav nytt liv till herrfemman, som nu kommer bli ett trekejsarslag mellan Renbergs, RIK2 och Bjurfors.

Renbergs är nog mycket nöjda över att slippa återvända till Bjurfors IP. Målfenomenet Yosef Henok trivdes inte med de trånga ytorna, och när Henok inte får fritt spelrum, då brister snabbt några strängar på Renbergslyran.

För att ta tempen på Renbergs mående kan man också lyssna på Clas Starkenbergs snack. Denna kväll bestod det av femtio procent pepp och femtio procent svordomar, vilket gav en indikation på vartåt det barkade.

Tvåmålsskytten Patrik Holmgren tror på en intressant fortsättning av serien.

– Jag tror det blir jäkligt tight. Vi vill ju ha revansch mot Robban och Renbergs mot oss.

Hur ska man vara som spelare för att passa in optimalt på Bjurfors IP?

– Som Robin Andersson, ungefär! Han är bra på att göra mål, säger Patrik Holmgren.

Nåväl. Denna kväll var det Holmgren som hade receptet på en Renbergsknäckande insats och det tackar alla, som vill ha dramatik även under hösten, för.

För herrfemman är int' död. Den lever!

Glädjebesked till föreningar

LÖVÅNGERBYGDEN Hårt prövade byaföreningar har sett sina lokalers nyttjandetimmar störtdyka under våren på grund av coronaviruset. Men den 19 maj kom ett glädjebesked. Skellefteå...

Kritisk mot kulturmiljöregler

Robertsfors Anders Persson nekades att lägga tegelimiterat plåttak på sin villa och fick även nej på sin överklagan. Han gav upp kampen till slut och har nu lagt ett tegeltak....